Sütés-főzés

Amerikai mértékegységek alkalmazása a sütés-főzés során

Az amerikai mértékegységek európai szemmel kissé értelmetlennek tűnhetnek, mivel a váltószámok nem azonosak a számunkra megszokottakkal és sok a hasonló elnevezésű mértékegység is. Az amerikai receptek nálunk is népszerűek, tehát nem kell a világ másik részén élnünk ahhoz, hogy meg kelljen ismernünk az általuk használatos kifejezéseket. Megpróbálom most közérthetően elmagyarázni, hogyan is lehet használni az Amerikában kialakult kissé zűrzavaros rendszert.

A sütés-főzéskor használt mértékegységek

Az amerikai főzős műsorokban és receptes oldalakon is sűrűn találkozhatunk a „cup” azaz bögre mértékegységgel. Ez pontosan 237 ml-t jelent, de általában ők is kerekítenek, tehát ebben az esetben tehetsz a sütibe 250 ml lisztet. Jól olvasod, ml-t és nem dkg-t. Amerikában a száraz alapanyagokat, mint a cukor, a liszt, a rizs stb. űrmértékben mérik, tehát folyadékként kezelik. Így már érthető, hogy miért használnak bögrét az alapanyagok méréséhez. Ne nyomkodjuk bele az adott alapanyagot a bögrébe, mert akkor az több lesz mint egy „cup”, csak annyit tegyünk bele, amennyi fér.

A következő népszerű mértékegység a „tablespoon” ez egy evőkanálnyit jelent. Ha nagyon pontosak akarunk lenni akkor 14,8 ml, de ebben az esetben sem lesz gond, ha a sütibe 15 ml olaj kerül. Mivel a bögre és az evőkanál a két fő mértékegység a főzés tekintetében, ezért szinte minden alapanyag dobozán, a félkész ételeken, az ounce és más mértékegységek mellett ezek is jelölve vannak.

Minden nap használatos mértékegységek

A”teaspoon” egy kávéskanálnyit jelent, ami 4,9 ml. Az „ounce”, vagy „US oz.” 1 unciát jelent ami két evőkanálnyi. Az uncia súly és térfogat mértékegységként is használatos., ezért erre érdemes különösen odafigyelni. A szövegkörnyezettől függően értelmezhetjük, hogy ml, vagy gramm amire éppen céloznak a leírásban. Az „US pint”, 1 pint-et jelöl, ez nagyjából fél liternek felel meg. Ha nagyon pontosan akarunk számolni, akkor konkrétan két pohárnyi ital/alapanyag jelölendő a pint mértékegységgel. A tejet és gyümölcsleveket, sőt mg a benzint is gallonban mérik Amerikában és persze a főzős műsorokból sem szokott kimaradni. 1 gallon 3,79 liter. A „US quart” negyed gallont jelent. Ez kerekítve nagyjából egy liter. Hogy még bonyolultabb legyen megérteni a mértékegységeket az ivóleveken sokszor feltüntetik, hogy 1 US quart, 2 pint – ezzel azt jelölik, hogy 4 pohárnyi. Így amikor apa elmegy vásárolni, tudja, hogy az 1 gallon baracklé elég lesz a reggeli mellé a 4 tagú családnak. A vaj és más vágható alapanyagok esetében a negyed, nyolcad jelölés a megszokott. Ez a csomagoláson látható, ezért sokszor használják a „half a stick” kifejezést, ami azt jelöli, hogy egy fél csomagnyit használjunk fel belőle. A „pound” 1 fontot jelöl, ami 0,45 kg.

Tudnivalók

Az online is elérhető mértékegység váltók használatával egyszerűen átszámolhatunk akármit a számunkra megszokott ml és dkg mértékegységekre. De a bögrés és kanalas kimérés is megfelelő a hétköznapok folyamán, ha csak nem akarunk nagyon precízen süteményt sütni.

Az amerikaiak szerint ezek a mértékegységek egyszerűbben használhatóak a mindennapok folyamán, mint a nálunk megszokottak. Levesznek egy bögrét a polcról és már mérik is a sütemény alapanyagait, míg mi ml-ben és grammban is számolunk és ezért sok eszközre van szükségünk az étel készítés folyamán.

Ha egyszer megszokja az ember, akkor tényleg nem is hiányzik a mérőpohár. Ha valamit nagyon pontosan kell kimérni, akkor ők is használják a dkg-t és a ml-t is, de ez leginkább ipari körülmények között igaz. Láthatjuk, hogy nem is olyan bonyolult ez mint amilyennek elsőre tűnik, így már könnyedén elkészíthetjük az amerikai tévéműsorokban látott recepteket. Jó főzőcskézést!