Babakocsi vásárlás gyorsan és okosan – tippek és ötletek

Ütögesse meg a kereket és próbálja ki a babakocsi adottságait, mielőtt meghozza a döntést.

Rengeteg olyan babaholmival találkozhatunk a piacon, amire valószínűleg egyáltalán nem lesz szükségünk, a babakocsi azonban nélkülözhetetlen, és ahogy a gyermek növekszik, a legvalószínűbb, hogy egy darab nem is lesz elég. Évente négymillió babakocsit adnak el világszerte, és némelyikük könnyebben kezelhető és biztonságosabb, mint mások. A babakocsi balesetek többsége a kiesésekből származik, de van néhány kevésbé gyakori kockázati tényező is. Íme, néhány tanács, hogyan tartsuk biztonságba gyermekünket.

A gyermek korának megfelelő babakocsit válasszon

Az újszülötteknek nem minden babakocsi felel meg. Ameddig a gyermek nem képes önállóan ülni és megtartani magát, nem ajánlatos könnyű vázas vagy esernyő alakúra csukható babakocsit használni. Bár a Consumer Reports a tesztek során legalább egy olyan esernyő alakúra csukható babakocsival találkozott, melynek ülését teljesen hátra lehet dönteni, lehetővé téve, hogy a becsatolt újszülött teljesen vízszintesen feküdjön benne, legtöbbjük csak 6 hónaposnál idősebb gyermekek számára ajánlott. Ha azonban szíve minden vágya egy esernyő alakúra csukható babakocsi, olyan modellt keressen, amelynek ülését vízszintesre lehet dönteni vagy babahordozót lehet hozzá csatlakoztatni.

Ha a babakocsijához kemény vagy puha mózeskosár is tartozik, ne vegye igénybe azt állandó otthoni használatra. A használati útmutató vagy a gyártó honlapjának tájékoztatója egyértelműen jelzi, ha a mózeskosár a babakocsin való használaton kívül is megbízhatóan alkalmazható. És soha ne ágyazzon puhán gyermeke alá a mózeskosárban (paplannal, pléddel vagy párnákkal), mert ez fulladásveszélyhez vezethet.

Miután a gyermeke megszületett, lelkesen térne vissza megszokott szabadtéri szokásaihoz és testedzéséhez, ám a legtöbb változatos terepviszonyokra készült illetve kocogó babakocsi nem alkalmas 6 hónaposnál fiatalabb babák számára. A kocogó babakocsi használatával várjon, amíg a gyermek eléri az egyéves kort.

Amennyiben idősebb gyermek számára vásárol babakocsit, mindig ellenőrizze a kocsi súlykorlátját. Néhány modellen kívül a legtöbb babakocsit nem lehet használni 16 kg felett.

Ismerje meg a babakocsi adottságait

Meglehet, butaságnak hangzik, de mielőtt használatba veszi a babakocsit, ismerkedjen meg a tulajdonságaival és lehetőségeivel:

  • a babakocsi összecsukása és kinyitása;
  • az övek becsatolása és kikapcsolása;
  • az ülés háttámlájának ledöntése és visszaállítása, ugyanis babával az ülésben ez elég trükkös is lehet;
  • babahordozó csatlakoztatása és rögzítése a babakocsihoz vagy a vázhoz (tipp: mielőtt belehelyezi a gyermeket, emelje meg az egész babakocsit a hordozó fogójánál, így ellenőrizheti, hogy az biztosan a helyén van-e).

Alapvető biztonsági ellenőrzések

A babakocsi kinyitása előtt győződjön meg róla, hogy gyermeke a megfelelő távolságra van a zárszerkezettől. Történtek már sérülések, sőt amputációk is a gyermek ujjainak csuklópántba szorulása miatt. Ne feledje, a babakocsi kinyitásakor, az övek becsatolásakor, a fék behúzásakor, vagy a gyermekhordozó pontos helyére illesztésekor mindig hallható egy kattanás. Figyeljen rá!

A gyermek bekötése.

Minden alkalommal, amikor a gyermeket a kocsiba helyezi, csakúgy, mint amikor a babahordozóba teszi, használja az ötpontos biztonsági övrendszert. Még akkor is, ha a gyermeke már nagyobb, vagy alszik, győződjön meg róla, hogy a pántok a helyükön vannak, az övcsatok pedig be vannak kapcsolva. Nem kell hozzá sok, hogy egy baba kipottyanjon a babakocsiból, ha nincs becsatolva – egy hepehupás járda vagy egy kisebb gödör, amin áthaladunk – és a lazán lógó pántok akár fulladáshoz is vezethetnek.

Ellenőrizze a forgalomból való kivonásokat.

Egy barát is felajánlhat egy régebbi babakocsit, vagy saját maguk is tárolhatnak egy idősebb gyermektől származót. Mielőtt ezeket ismét használatba venné, keresse meg a vázon a gyártó nevét, a modell számát, a gyártás idejét és a gyártási számát, és a Consumer Product Safety Commission (Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság) honlapján ellenőrizze le a forgalomból kivont termékek listáját. Amennyiben gyermekhordozót is használ, ellenőrizze a National Highway Traffic Safety Administration (Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság) honlapját is, mely a gyermekhordozók forgalomból való kivonását felügyeli.

Ellenőrizze a kerekeket.

Néhány babakocsinak könnyen felszerelhető és levehető kerekei vannak, ezek azonban néha váratlanul kieshetnek. Amennyiben nem járatos ennek a típusnak a kezelésében, kérjen tanácsot a boltban az eladóktól vagy egy bicikliboltban. Vannak babakocsik, amelyeknek a kerekei levegővel vannak felfújva. Ezeknél mindig ellenőrizni kell a megfelelő keréknyomást, valamint a kerekek megfelelő állapotát.

Hogyan irányítsunk egy babakocsit?

Egy enyhe lejtő is elég ahhoz, hogy a babakocsi elguruljon tőlünk. Minden esetben húzza be a féket, ha elengedi a babakocsit, akkor is, ha csak egy pillanatra áll meg.

Soha ne menjen mozgólépcsőn a gyermekkel a babakocsiban. Használja helyette inkább a rámpát vagy a liftet. Ha nincs se rámpa, se lift, vegye ki a gyermeket a kocsiból, azt csukja össze, és vigye őket kézben.

Ne engedjen a késztetésnek, hogy bevásárlószatyrot vagy pelenkástáskát akasszon a babakocsi fogójára, mert felbillentheti a babakocsit a gyermekkel együtt. Használja inkább a babakocsi alján lévő kosarat. Ha több mindent szeretne magával vinni, mint ami a babakocsi kosarába belefér, vigyen magával hátizsákot.

Többféle választási lehetőség. A komplex utazási eszközök és könnyű vázas luxus babakocsik széles tárházának útvesztőjében babakocsi vásárlási útmutatónk segítségével megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő modellt.