Babakocsival kapcsolatos sérülések

Szenvedett már el sérülést Ön vagy valamelyik ismerőse saját kerekes büszkesége és öröme által?

Szülőként órákat töltünk el a gyermekünk számára legtökéletesebb babakocsi kiválasztásával, legfontosabb kritériumként a biztonságot tartva szem előtt. Azonban mindannyian hallottunk már sérülésekről, amelyeket a babakocsik által szenvedtek el a szülők vagy gyermekeik.

2010-ben a brit babakocsi óriás, a Maclaren abban a kellemetlen helyzetben találta magát, hogy számos szülő számára kellett kártérítést fizetnie, mivel a borítás nélkül hagyott csuklópántok több sérülést és amputációt okoztak a szülők és a babák ujjain (igen, minket is kirázott a hideg!). De pánikra semmi ok, biztosíthatunk róla mindenkit, hogy a Maclaren teljesen átalakította a csuklópántok rendszerét és most már teljesen biztonságosak.

2015 elején egy 7 hónapos kisfiú Leeds-ben monoklival és Mamas and Papas Swirl babakocsijának vázába szorulva végezte, miután a kocsi leesett kétemeletnyi lépcsőn és a súly maga alá temette.

Nemrégiben hallottunk egy esetről, ahol az anyuka sétálni vitte kölyökkutyáját a parkba, babakocsival és benne 9 hónapos gyermekével együtt. A kiskutyát megtámadta egy másik kutya, a babakocsi pedig az eset következtében felborult, úgy, hogy szerencsétlen gyerek arccal az aszfal felé fordult. Szerencsére biztonságosan be volt csatolva, így egy kisebb ijedtségen kívül más baja nem történt.

Sajnálatos módon évente átlagosan egy gyermek meghal babakocsibalesetben, így arra kérünk mindenkit, figyeljen a környezetére, ossza meg és hirdesse a biztonságos babakocsihasználat etikettjét.

Íme, a mi tippjeink a biztonságos babakocsihasználatra – és bár néhányuk kézenfekvőnek tűnhet, mindannyian követhetünk el hibákat.

1. Használati utasítás

Ne legyen csökönyös és olvassa el. Bármennyit is vél tudni a babakocsik alapvető tulajdonságairól, rendkívül fontos, hogy a technikai részleteket illetően is tájékozott legyen, hogy ne terhelje túl a babakocsit, vagy hogy ne használja az ülést olyan pozícióban, ami nem biztonságos.

2. Bevásárlás

Mindannyian csináljuk, mindannyian számtalan szatyrot gyűjtünk össze bevásárlásaink során, amiket aztán a kényelem kedvéért a babakocsi tolókarjára vagy fogantyújára akasztunk. Ez azonban billenésveszélyhez vezet, így, kérjük, olvassa el a használati útmutatót, amely megmondja, a babakocsi melyik részén lehet biztonságosan csomagokat szállítani.

3. Csatoljuk be őket

Ahogy Ön sem utazna az autóban biztonsági öv nélkül, ugyanilyen fontos, hogy gyermekünket is becsatoljuk a babakocsiba, ha sétálni indulunk vele. Mindegy, milyen rövid útra megyünk, bármi történhet akár egy pillanat alatt, egész egyszerűen nem éri meg a kockázatot.

4. Húzza be a féket

Hallani lehet rémisztő eseményekről, amikor a babakocsi például a sínekre gurul, mert nem húzták be rajta a féket. A babakocsi métereket tud gurulni csupán pár másodperc alatt is, így tehát mindig győződjünk meg róla, hogy megállás után rögzítettük a fékkel, és ha van, használjuk hozzá a biztonsági derékpántot is.

5. Termékvisszahívások

Ellenőrizzük, hogy babakocsinkra nem történt-e gyártó általi termékvisszahívás. Ezt megtehetjük egyszerűen a gyártó honlapjának meglátogatásával vagy vevőszolgálatának felhívásával is.

Mindannyian követhetünk el hibákat, és a legjobb döntéseket akarjuk meghozni gyermekeink érdekében, de ha babakocsiról van szó, fontos, hogy körültekintően, az életmódunknak megfelelően válasszunk és okosan is használjuk azt.

Sérült már meg Ön vagy gyermeke babakocsival kapcsolatos balesetben? Keressen meg bennünket és mondja el!