Lisztérzékenység (cöliákia)

2019. október 16. | Vissza

A csak étkezés által szabályozható lisztérzékenységben (cöliákia) szenvedőknek jelentős életmódbeli változtatásokat kell tenniük. Ez a nem túl gyakori rendellenesség a lakosság 0,5-1%-ánál fordul elő. Mindamellett a nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak.

Lisztérzékenység (cöliákia)

A lisztérzékenység az immunrendszer abnormális reakciójának eredménye, amely károsítja a vékonybél belső falát.

Mit kell tudnunk a lisztérzékenységről?

Lisztérzékenység esetén az immunrendszer a sikér (glutén) ellen reagál — ez egy protein, amely megtalálható a búzában, rozsban és árpában, valamint bármely ezekből a gabonákból készített élelmiszerben. Ez a reakció károsítja a vékonybél nyúlványait (vilii), és akadályozza a tápanyag megfelelő felszívódását.

Tünetek

A betegség gyakran már csecsemőkorban megmutatkozik, e később is kialakulhat. A tünetek: 

  • szájfekély
  • szétfolyó, terjedelmes, síkosnak tűnő széklet 
  • hasi fájdalom
  • felpuffadás, felfúvódás 
  • fáradtság és gyengeség
  • folyamatosan viszkető kiütés a térden, a könyöknél, a fenéken és/vagy a vállakon
  • súlyvesztés.

Keressük fel orvosunkat, ha e tünetek valamelyikét tapasztaljuk.  

Mit tehetünk?

Első lépésként vérvizsgálat történik bizonyos, fokozott mennyiségű antitest (protein) után kutatva. A diagnózis megerősítésének egyetlen módja a vékonybél belső falának biopsziás vizsgálata.

A vérvizsgálatból az is kiderül, hogy vérszegények vagyunk-e. DEXA-vizsgálatot is kérhetnek, esetleges csontritkulás miatt, amely a kalcium és a D-vitamin felszívódásának csökkenése miatt alakulhat ki. Esetleg hozzátartozóink vizsgálatára is sor kerülhet.

A lisztérzékenység kezelése

Nincs gyógymód, amely segít a lisztérzékenységen, de dietetikussal mindenképpen beszélnünk kell. 

Hogyan segíthetünk magunkon?

Csak saját magunk enyhíthetjük lisztérzékenységünk tüneteit. Kerüljük a sikértartalmú ételeket Étrendünkből hátralévő életünkben ki kell zárnunk ezeket az élelmiszereket, ami rengeteg kötöttséget, odafigyelést jelent. Mostanában már elég sok sikérmentes élelmiszer kapható a boltokban, így bőséggel válogathatunk, és mindent figyelmesen meg kell néznünk, ha nem otthon étkezünk. A sikérmentes étrend betartása különösen fontos terhesség vagy ennek tervezése esetén a magzat egészsége miatt.

Rengeteg olyan közösség van, ahol lisztérzékenységgel kapcsolatos információ és segítség kérhető (például az Interneten).

Kik veszélyeztetettek?

Ezt a betegséget a szervezet, főként a bél, örökletes hajlama okozza. Ezért a lisztérzékeny emberek közeli rokonai is fokozottan veszélyeztetettek. A cöliákia rákos betegségek magasabb kockázatával állhat összefüggésben.