Háztartás

Villanybojler vízkőtelenítése lépésről lépésre

A Hajdu villanybojler vízkőtelenítése rendkívül fontos a készülék hosszú élettartamának érdekében.

Vízkőtelenítés folyamata

A vízkőtelenítés gyakoriságát nagymértékben befolyásolja a beállított vízhőmérséklet, a meleg víz mennyisége és minősége használata során.

Amennyiben a berendezés működése közben semmilyen gyanúsat nem tapasztalunk, akkor elég két-három évente elvégezni a karbantartást. Ha lehetőségünk van rá, akkor akár másfél félévente is elvégezhetjük a vízkőtelenítést.

A túlzott vízkőképződés a villanybojlerben egyértelmű jeleket mutat, amelyek sürgős beavatkozást igényelnek. A feladatot akár mi magunk is elvégezhetjük, ha úgy érezzük, hogy nem tűnik túl bonyolultnak. Fontos azonban, hogy tájékozódjunk a folyamatról, hogy ne okozzunk kárt a berendezésben, és ne veszélyeztessük magunk testi épségét.

Meg kell győződnünk arról, hogy rendelkezünk megfelelő eszközökkel és alkatrészekkel a munkához.

Hajdu villanybojler vízkőtelenítésének lépései

A Hajdu villanybojler házilagos vízkőtelenítése előtt mindenképpen áramtalanítsuk a készüléket! Ehhez le kell kapcsolni a villanybojler kismegszakítóját az elektromos hálózatunk biztosítéktábláján. Ha lehetőségünk van rá, a bojlernek külön áramkörön kell lennie, de ha éjszakai áramra van csatlakoztatva a készülék, akkor a biztosítékot az éjszakai villanyóra mellett található áramkapcsolón kell lekapcsolni.

Sokak számára nehézséget okozhat, hogy hogyan engedjék le a vizet a bojlerből. Az áramtalanítás után zárjuk el a Hajdu villanybojler előtti hidegvíz elzáró csapot.

Kezdődhet a bojler ürítése: nyissuk ki a melegvíz elzáróját az elcsapoló egységen, hogy csökkentsük a nyomást a tartályban. Ekkor csak a túlnyomás fog távozni a bojlerből, a teljes ürítéshez meg kell nyitnunk a bojler biztonsági szelepén található tekerőgombot, és óvatosan elforgatva a szelep oldalán található elvezető csövön keresztül megindulhat a tartály ürítése. Fontos, hogy ne tekergessük túl a bojler szelep ürítő gombját, mert könnyen tönkremehet a rugószerkezete, és a villanybojler feltöltése után folyamatosan csöpögni fog. A maradék víz a záró fedél levétele után fog távozni.

Távolítsuk el az elektromos alkatrészeket

Vízkőtelenítés után csavarjuk le az elektromos fedelet, amely alatt található a bojler elektronikája, azaz a hőfokkorlátozó, hőkorlátozó és az alaplap, amelyre a bojler fűtőszál van felszerelve.

Ellenőrizzük fázisceruzával, hogy biztosan áramtalanítottuk-e a villanybojler-t! Régi típusú Hajdu villanybojler esetén a tápkábel a bojler sorkapocsba van bekötve. A kábelek leszerelése előtt érdemes lefényképezni a kapcsolási rajzot a bojler bekötéséről.

Ezután húzzuk szét a kábelcsatlakozásokat, távolítsuk el a földelő vezetékeket! A következő lépésben csavarjuk le a biztonsági hőkorlátozó rögzítő csavarját, majd távolítsuk el a bojler alaplapon keresztül a bojler közepébe vezetett 2 db hőérzékelő szondát. Az egyik a bojler hőkorlátozója, a másik a hőfokszabályzója.

Figyeljünk oda, hogy ne törjük meg az érzékelők kapilláris csövét, mert ezzel használhatatlanná válnak, és cseréjükre lesz szükség. Mostmár átláthatóbb és tisztább a kép.

Jöhet a bojler vízterének megbontása, alkatrészek cseréje

Az alaplap eltávolításához kezdjük el eltávolítani a hat darab csavart az alaplap széléről, majd lazítsuk meg őket. Készüljünk fel rá, hogy a bojler aljában még lehetnek vízmaradékok. Ha a bojler alatt van a kád, akkor a rögzítő csavarok meglazításával a víz a kádba fog folyni. Ha nem a kádba, akkor vödrökbe engedjük bele a vizet.

Lépjünk óvatosan ebben az esetben is, és gondoskodjunk megfelelő védelemről a kádnak, például dugjuk be a lefolyóját, hogy ne tömődjön el a bojlerből potyogó vízkőtől, és védjük a felületét is az esetlegesen kieső alaplap csavaroktól, hogy ne sérüljön meg a kád zománcozása.

Soha ne távolítsuk el az összes alaplap csavarját, mert a vízkő miatt megnő az alaplap súlya. Amikor a maradék víz is lefolyt a bojler aljából, az utolsó csavarok eltávolítása után az alaplapot lefelé húzzuk ki a bojler testéből. Ekkor fogadhat minket a döbbenetes látvány, amikor látni fogjuk, hogy az évek során mennyi vízkő rakodott a fűtőszálra!

Miután eltávolítottuk az alaplapot, használjunk egy ruhát a bojlerház belsejének falán lévő vízkő eltávolításához. És ne felejtsük el tisztítani az alaplapot is! Ezután döntsük el, hogy érdemes-e cserélni a fűtőbetétet és az aktív anód rudat.

Miután megtisztítottuk az alaplapot, szereljük be az új alkatrészeket, és helyezzük vissza az alaplapot a helyére. Ne feledjük, ha úgy döntünk, hogy nem cseréljük ki a régi anódot és fűtőbetétet, akkor is cseréljük ki a tömítéseiket újakra.

Amint kicseréltük az alkatrészeket, szereljük össze a készüléket.