Háztartás

Telefonok IP67-68 vízállóság

Mit jelent az IP68 szabvány? Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés azok körében, akiket mélyebben érdekelnek mobil és más elektronikai eszközeik pontos tulajdonságai. Tájékozódjon bővebben a témáról, tartson velünk a cikk további részében!

Ezt érdemes tudni az IP szabványokról

Az IT számos területén különféle protokollok léteznek, melyek az eszközök, az ügyfél és a hálózat biztonságáról vezetnek számot. Az egyik ilyen az IP68 szabvány, mely egyfajta tanúsítvány arról, hogy a mobilkészülék védett a porral és a vízzel szemben.

Az IP védettséget különféle kódok jelölik, melyek egy-egy kiemelkedő tulajdonságról nyújtanak bővebb információt. Ez egy nemzetközi szabvány, s a benne feltüntetett adatokat gyakorlati tesztekkel támasztják alá.

Az IP védettség kódolása

Az IP megjelölés után két szemjegy következik, ahol az első a mechanikai behatolástól való védelmet, míg a második számjegy a vízállóság mértékét jelöli. Természetesen a cél, hogy minél nagyobb számjegy kerüljön az IP mellé, ugyanis ez megbízhatóbb, átfogóbb védelmet jelent.

Sajnos egyes esetekben „x” jelöléssel találkozhatunk, mely azt jelenti, hogy az eszköz nem rendelkezik semmilyen védelemmel.

Az európai szabályok szerint a jellemző paramétereket 10-es skálán mutatjuk ki, azonban az IP szabvány első számjegye maximum 6-os, míg a második érték legfeljebb 8-as lehet. Régebbi telefonok többnyire az IP67-es szabványt támogatják, mely teljes védelmet nyújtanak a por ellen, ugyanakkor a vízzel szemben csak rövid ideig állnak ellen.

Ma már az IP68-as protokoll használatos, mely a lehetséges legmagasabb érték a skálán. Ez a szám a telefon magasfokú víz- és porállóságáról tanúskodik.

IP67 vs IP68: Mi a különbség?

Először is érdemes megjegyezni, hogy jelentős eltérések fedezhetők fel a vízállóság szempontjából. A vízhatlan megjelölés azt jelenti, hogy az eszközön nem tud áthatolni a folyadék, függetlenül attól, hogy meddig merül el benne. Ezzel szemben a vízálló megjelölés arra utal, hogy a termék bizonyos mértékben megakadályozza a víz belépését, de nem teljesen.

Amikor az okostelefonokról és az okosórákról beszélünk, akkor szinte mindig szóba kerül a vízállóság.

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) kidolgozta az IP szabványokat, melyek pontosan definiálják, hogy egy elektromos eszköz mennyire ellenálló az édesvízzel és a szokásos szennyeződésekkel szemben. Az IP67 és 68 is megfelelő védelmet nyújt a porral szemben, azonban a régebbi szabvány csak korlátozott ideig véd merülés esetén. A 68-as szabvány viszonyt lehetővé teszi az eszköz használatát (30 percig), 1-3 m mélységű vízben.

IP68 szabványnak megfelelő telefonok

Bár a por elleni védelem nem is vitatott, a vízzel szembeni ellenállás nagymértékben függ a gyártó által meghatározott értékektől is, így mindig tájékozódjon ezzel kapcsolatban.

Íme néhány modell, mely támogatja az IP68-at:

  • Google Pixel 5,
  • Samsung Galaxy S21 és Samsung Galaxy Note 20 sorozat,
  • Apple iPhone 12 sorozat,
  • Oppo Find X2 Pro,
  • LG V60 ThinQ,
  • Sony Xperia 1 II és Xperia 5 II,
  • OnePlus 8T and 8 Pro.

Vízállóság adott körülmények között

Végezetül felhívnánk a figyelmét arra, hogy attól függetlenül, hogy okostelefonja magas IP besorolással rendelkezik, legyen körültekintő a használatánál, ugyanis nem biztos, hogy teljesen vízálló. Abban az esetben, ha egy IP68 védelemmel rendelkező telefont rövid időre bedob egy édesvízi tóba vagy egy kádba, valószínűleg nem fog károsodni a készülék.

Ugyanakkor: amennyiben a mobil egy klórozott medencébe vagy a sós vizű óceánba kerül, az komoly problémákat okozhat.

Azok a gumitömítések, amelyek általában védik a magas IP besorolású telefont a vízkároktól, idővel meggyengülhetnek. Ez csökkentheti az eszköz teljes vízállóságát. Hasonló sérülést okozhat, ha egy okostelefont nagy mennyiségű kávéval, üdítővel vagy pezsgővel öntenek le.

Ne feledje, hogy egy telefon IP-besorolását elsősorban zárt laboratóriumi körülmények között tesztelik, vagyis azt javasoljuk, hogy próbálja meg szárazon tartani készülékét, még akkor is, ha annak magas az IP-besorolása.