Melegkiütés (miliaria) kezelése

A bőrkiütésnek számos különböző típusa van, amelyek lehetnek szinte tünetmentesek, kényelmetlenséget okozók, vagy kifejezetten fájdalmasak is. Az egyik leggyakoribb típus kétségkívül a melegkiütés vagy hőkiütés, más néven miliaria.
A melegkiütés egy bőrt érintő jelenség, amely gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint forró, páradús időjárás esetén. A kiütések akkor is megjelenhetnek, amikor a bőr pórusai elzáródnak és az izzadság nem tud szabadon távozni.

A melegkiütés oka gyakran a bőr felszínének kidörzsölődése. Felnőttek esetében ez leginkább olyan bőrterületeket érint, amelyek egymással érintkeznek, mint például a combok belső oldala, a hónaljak, az ágyéki részek, vagy nő esetében a mellek alsó része. Kisgyermekek és csecsemők esetében elsősorban az arc, a nyak környéke, valamint a bőrredők és hajlatok érintettek, mint a könyök, a hónalj és a combok.

A melegkiütés megjelenési formái

A melegkiütésnek súlyosságtól függően több típusa is létezik, amelyek megjelenési formájukban is különböznek.

Kristályos miliaria

A kristályos miliaria a melegkiütés leggyakoribb és legenyhébb megjelenési formája. Ennél a típusnál apró, fehér, folyadékkal teli hólyagocskák jelennek meg a bőr felszínén, amelyek tulajdonképpen izzadságot tartalmaznak és gyakran ki is fakadnak.

A közhiedelemmel ellentéten a melegkiütésnek ez a típusa nem okoz viszketést és normális esetben nem jár fájdalommal. A kristályos miliaria sokkal gyakoribb a kisgyermekeknél, mint a felnőttek körében.

Miliaria rubra

A miliaria rubra, más néven hőkiütés a kristályos miliariával ellentétben a felnőtteknél jelenik meg gyakrabban, mintsem a gyermekek és csecsemők körében. Ez a típus kellemetlenebb tünetekkel jár, mint a kristályos miliaria, mivel a hámréteg alatt, a bőr mélyebb rétegeiben jelentkezik. Ez a típus is forró és párás időben alakul ki, és viszkető, bizsergő érzést, vörös dudorokat okozhat a bőrön, az érintett bőrfelületen megfigyelhető az izzadság hiánya, illetve a terület gyulladt és érzékeny lehet, mivel a testből az izzadság nem képes a megszokott módon, a bőrön át távozni. A vörös dudorok esetenként gennyel telhetnek meg.

Miliaria profunda

A miliaria profunda a melegkiütés legritkább típusa, amely a bőr mélyebb, középső rétegében, az irhában alakul ki. Gyakran visszatérhet, és krónikussá, hosszan elhúzódóvá válhat. Jellemzően felnőttek körében jelentkezik, jelentős izzadságot termelő hosszabb fizikai tevékenység után. A miliaria profunda esetében nagyobb kiterjedésű, kemény, hússzínű dudorokat figyelhetünk meg a bőrön.

Az izzadság visszatartása miatt melegkiütés esetén érzékelhetünk émelygést vagy szédülést is.

Mi okozza a melegkiütést?

A melegkiütés olyankor jelentkezik, amikor a bőr pórusai valamilyen oknál fogva elzáródnak és az izzadság nem tud távozni rajtuk keresztül. Ez gyakrabban fordul elő meleg időben, meleg éghajlaton, illetve intenzív testmozgás következtében. Bizonyos anyagból készült öltözékek viselése esetén is előfordulhat az izzadság nem megfelelő távozása okán melegkiütés kialakulása, de testápoló vagy egyéb krém vastagabb rétegben történő alkalmazása is ide vezethet.

Hűvösebb időszakokban is jelentkezhetnek a melegkiütés tünetei, amennyiben olyan ruhát hordunk, vagy olyan meleg takaró alatt alszunk, amelyek alatt túlhevülhet a testünk. Csecsemőknél és kisgyermekeknél sokkal gyakoribb a melegkiütés kialakulása, mivel az ő bőrpórusaik még nem fejlődtek ki teljesen.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A melegkiütés ritkán válik súlyossá, jellemzően néhány nap alatt elmúlik bármiféle kezelés nélkül. Azonban amennyiben lázat, hidegrázást, köhögést, orrfolyást, növekvő fájdalmat, vagy a dudorokból gennyszivárgást tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Keressük fel a gyermekorvost akkor is, ha gyermekünknél néhány nap alatt nem múlnak el a tünetek. Az orvos javasolhat olyan krémeket, mint például a lanolinos vagy a cinkalapú krémek, amelyek enyhítik a viszketést és megelőzik az esetleges bőrkárosodásokat. Tartsuk a bőrt hűvösen és szárazon, hogy ezzel is segítsük a kiütések elmúlását.

Hogyan előzhető meg a melegkiütés kialakulása?

Érdemes kerülni a szűk öltözetek viselését, amelyek nem engedik a bőrt szabadon lélegezni. A nedvességáteresztő anyagok segítenek megelőzni az izzadság felgyülemlését a bőr felszínén.

Testápolók és krémek használatakor figyeljünk rá, hogy csak vékony rétegben vigyük fel azokat a bőrünkre, mivel a túl vastagon felkent krém elzárhatja a pórusokat.

Igyekezzünk elkerülni a test túlhevülését, főleg meleg időszakokban. Amennyiben lehetséges, tartózkodjunk légkondicionált helyiségekben, illetve rendszeres időközönként, naponta többször is tusoljunk vagy fürödjünk hűvös vízzel.

Használjunk olyan szappant tisztálkodáshoz, amely nem szárítja ki a bőrt, és nem tartalmaz illatanyagot, illetve mesterséges festékanyagot.

A melegkiütés elviselhető kellemetlenséggel járó állapot, amely a legtöbb ember esetében néhány napon belül magától elmúlik. Azonban amennyiben a tüneteink a melegkiütésnél komolyabb dologra utalnak, vagy a kiütés újra és újra megjelenik, mindenképpen keressünk fel egy orvost.