Háztartás

Ruha mosási jelek jelentése | Ruhacímkék kezelésének magyarázata

A ruhákon feltüntetett kis jelzéseket nagyon sokan egyáltalán nem nézik meg, az idegesítő kis bilétát már az első adandó alkalommal kinyesik a ruhából, vagy ha meg is nézik, a vasalót és a kézmeleg vizet jelző ikonon kívül nem biztos, hogy a többit is felismerik.

Ha nem szeretnéd, hogy legkedvesebb ruhadarabod a mosógép áldozatává váljon, nézz bele összeállításunkba!

Ruha mosási jelek

1. Mosógépben mosható

Mosógépben mosható jel

Az anyagok moshatóságát az ábrán látható kis mosótál jelzi. Amennyiben a tál üres, vagyis semmi kiegészítő jelzést nem tartalmaz, úgy az anyagot nyugodtan be lehet tenni a mosógépbe, mosáskor a textil nem igényel különösebb odafigyelést.

2. Speciális tisztítást igényel


Amennyiben a ruhacímkén a mosótálat egy nagy x-szel húzták át, úgy a felhasználónak nagyon érzékeny és kényes ruhaneművel van dolga, melyet se géppel se kézzel mosni nem szabad, az anyag speciális tisztítást igényel.

3. Kézi mosás


A mosótálban található kézfej egyértelműen jelzi, hogy a textíliával óvatosan kell bánni, mosógépbe nem szabad helyezni (ez alól kivételek azok a mai modern mosógépek melyek már rendelkeznek kézimosás programfunkcióval), s az ábra hivatott jelölni, hogy az anyagot kizárólag kézmeleg vízben (maximum 40 fok) szabad mosni, dörzsölni, öblítéskor kicsavarni pedig szigorúan tilos.

4. Maximális hőfok jelzése


Amennyiben a mosótálba egy szám is kerül, az értelemszerűen azt a maximum hőfokot jelöli, amelyen a textília mosható, az anyag normál hőfokon öblíthető, illetve a centrifugálás is normál fordulatszámon megengedett.

5. Mosási hőmérséklet


Amennyiben a mosótálba nem kerül szám, pöttyök is jelezhetik, milyen hőmérsékleten szabad mosni az adott ruhaneműt. A három pötty a forró, két pötty a meleg, az egy pötty pedig a hideg víz jele.

6. Kímélő mosás jelzése

Ha a mosótál alá egy vagy két vonás is kerül, kímélő mosóprogramot kell választani, ami csökkentett fordulatszámot, csökkentett hőmérsékletű öblítést és mérsékelt centrifugálást takar; a gépet nem szabad telepakolni, s kímélő programfunkciót kell választani. A kis ikonba a maximális hőfokot is fel szokták tüntetni.

Szárítás jelei


A ruhákon elhelyezett üres négyzet a szárítási javaslatokra utal, a négyzetben elhelyezett kör a ruhaszárító gépben való szárítást, a körben található pöttyök pedig a szárítási hőfokot jelölik. Az egy pötty alacsony, a két, három pötty magas szárítási hőmérsékletet „engedélyez”. Amennyiben a körben nem található pötty, úgy adott anyagnál hőmérsékleti szabályozás nincsen kikötve. Az x-szel áthúzott ikon esetén az anyagot szárítógépbe tenni tilos.


A kis négyzetben található vonalak szintén a szárításra utalnak. A vízszintes vonal azt jelenti, hogy a szárítás sima felületen történjen, a középső ikon a függőleges – centrifugálás és kicsavarás nélküli – szárítást jelöli, míg az utolsó jelzés szintén a függőlege szárítást írja elő, ebben az esetben azonban a textíliából a víz csavarással illetve centrifugálással is eltávolítható.


Az ikon jelentése, hogy adott textíliát kicsavarni nem szabad, az anyagot vizesen kell kiteregetni.

Vasalási jelek


A kis vasaló ikon a textília vasalhatóságát mutatja: ha a vasalót egy x-szel húzták át, az anyagot vasalni szigorúan tilos, ha pedig nincs vasaló ikon a ruhán, akkor egyáltalán nem is kell vasalni.

A vasalóban található pöttyök – a szárításhoz hasonlóan – a hőfokot jelölik.

  • Egy pötty esetén a maximum hőmérséklet 110 °C, és a textília és a vasaló közé benedvesített szövetdarabot kell helyezni.
  • Két pötty esetén a legmagasabb megengedett hőmérséklet 150 °C, s a vasalandó ruha és a vasaló közé szintén benedvesített szövetdarabot kell tenni.
  • Három pötty esetén a vasalási maximum hőmérséklet 200 °C, az anyagot be kell nedvesíteni.

Ha a vasalóból függőleges vonalak jönnek ki, akkor az anyagot gőzzel is lehet vasalni, amennyiben ezt áthúzták, úgy a gőzölős vasalás tilos.

Klórozás, fehérítés magyarázata


A ruhacímkén feltüntetett kis háromszög a klór tartalmú fehérítést jelöli. Amennyiben a háromszögben feltüntetik a „Cl” jelzést, a textíliát szabad klórtartalmú szerrel fehéríteni, amennyiben az x-szel áthúzták, a fehérítés tilos. A csíkos háromszög a klórmentes fehérítést jelöli.

Vegytisztítás jelzései


A kör alakú ikon a vegyi tisztítás jelöli, a körben található betűk pedig a tisztítás módját írják elő, amihez bőven elég, ha a ruhatisztítóban dolgozók értenek. Aki mégis tudni szeretné: az

  • „A” jelzés szerint a vegytisztításhoz az általában használt oldószerek mindegyikét szabadon fel lehet használni, míg a
  • „P” jelzésnél vegytisztításkor az úgynevezett perklór-etilén alkalmazható, míg
  • „F” ikon azt adja a tudtunkra, hogy kényes anyaggal van dolgunk, és csak fluorszénhidrogént és a nehézbenzint szabad használni.

Amennyiben a betűk alá egy vagy több vonás is kerül, az további korlátozásokat jelent például a vízmennyiség, mechanikus hatás, szárítás módja és hőmérséklete tekintetében.

Amennyiben a kör át van húzva, úgy a vegytisztítás nem engedélyezett.

Delicate mosás jelentése

A delicate mosás alatt olyan mosási programot értünk, amit a kényes ruhákhoz (műselyem, szintetikus anyagok, viszkóza kevert anyagok) fejlesztettek ki a mosógépgyártók. Delicate mosás esetén érdemes folyékony mosószert használnunk a jobb eredmény elérése végett.