Kiemelt

Mosógép tisztítása és szagtalanítása házilag

A mosógép jó esetben a háztartásunk legtisztább pontja. Heti több alkalommal pucolja ki saját magát forró vízzel, öblítővel, mosószerrel vagy más anyaggal ízlés és megszokás szerint. Csakhogy néha mindez mégsem elég: a tisztítószerek maradékától a penészig rengeteg oda nem illő anyag piszkolja a mosógépünket és így a ruhánkat is. A mosógép tisztán tartására a megelőzéstől a fertőtlenítésig rengeteg módszer létezik ezeket vesszük most sorra.

Miért büdös a mosógép?

Ahhoz, hogy megszüntethessük a mosógépből áradó bűzös szagokat, tudnunk kell mi is okozza őket. Az okok között szerepelhet a penész és különböző baktériumok. A szennyes ruhákról hajszál, kisállat szőr és mindenféle kosz kerülhet a dobba, az adagolóba és a tömítésre.

A mosógépben keletkezett hő és pára, illetve a ruhákról származó piszok tökéletes táptalajt nyújt a gombáknak, baktériumoknak és a penésznek.

Ha túl sok mosószert használunk, akkor nyálka vagy más néven salak is keletkezhet a tömítéseknél és más gumi alkotóelemeken. Ez főként folyékony mosószerek használata esetén igaz.

Különösen az elöltöltős gépeknél figyelhető meg ez a jelenség, mivel azok kevesebb vizet használnak, mint felültöltős társaik. Ezeknél a gépeknél a dobnak csak egy része töltődik fel vízzel, így amikor az forogni kezd, a ruhák gyakorlatilag átbukfenceznek a vízen. Ennek köszönhetően nem kell teljesen feltölteni a dobot.

Az elöltöltős mosógépek hátránya, hogy a használt víz mennyiség kevés ahhoz, hogy teljesen átöblítse a ruhákat, emiatt a dobban egy lerakódott szappan réteg keletkezik, amely keveredik a ruhákról lehulló kosszal.

Szerencsére többféle eszköz is rendelkezésünkre áll. Tisztítószer lehet – a teljesség igénye nélkül – például az ecet vagy a szódabikarbóna.

Mosógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával

Az ecet és a szódabikarbóna a leghatékonyabb eszközei a gép tisztításának. Keverjünk 1-2 teáskanál vizet 3 evőkanál szódabikarbónához, majd az így keletkezett vastag pasztát helyezzük be a mosószer adagolóba.

Öntsünk 250ml fehér ecetet a dobba és indítsunk el egy 60 fokos programot. A víz és az ecet kombinációja feloldja a mosógépben lerakódott koszt és a kellemetlen szagokat is egyaránt megszünteti. A fehér ecet igen sokoldalú tisztítószer, de kellemetlen együtt járója a jellegzetes „ecet szag” is. Szerencsére egy újabb 60 fokos ciklussal ez is megoldható.

Azonban vigyázzunk, mert az ecet megmarhatja a gumi alkatrészeket ez pedig szivárgáshoz vezethet. Ennek okán nem érdemes túl gyakran ecettel tisztítani a mosógépet!!!

Mi a helyzet a trisóval?

A trisó egy kifejezetten hatékony tisztítószer, viszont annyira potens, hogy használata kellő körültekintést igényel.

A nátrium-foszfát (trinátrium-foszfát) vagy más néven trisó, az igen makacs szennyeződések eltávolítására használt zsíroldószer, leginkább kültéri használatra alkalmas és javasolt.

A trisó előnyei:

  • Hatékonyság: A trisó a legmakacsabb szennyeződésekkel is megbirkózik.
  • Könnyű alkalmazás: Használata – hatékonysága ellenére – rettentő egyszerű: ecsettel, szivaccsal vagy akár szprés flakonnal is felvihetjük a tisztítani kívánt felületre.
  • Főleg kinti használatra alkalmas: általában rongálás nélkül tisztíthatunk vele téglát, fát, stb. és még sok különböző egyéb felületet.
  • Eltávolítja a penészt.

A trisó egyik komoly hátránya, hogy a festéket is oldja: annyira erős tisztítószer, hogy a foltokkal együtt a festéket is feloldja.

A mosógép mely részeit és hogyan kell megtisztítani?

Ugyan az ecet és a szódabikarbóna megtisztítja a mosógép belsejét, ezzel együtt megszüntetve a kellemetlen szagokat és a bűzt, mindez azonban önmagában nem lesz elég. A megfelelő tisztítószerek használat mellett, különös figyelmet kell szentelnünk a mosószer adagolónak, a szűrűnek, a dobnak, valamint a tömítésnek. A felsorolt részek közül a valamennyi ki van téve a nyálka és penész undok veszélyének.

Az adagoló tisztítása

A mosószerek, öblítők után üledék és penész is keletkezhet az adagoló nyílásaiban. A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az adagoló tisztításának, hogy eltávolítjuk a mosógépből és kézzel mossuk el.

Ennek menete a következő: áztassuk be szappanos vízbe az adagolót, majd egy nedves ronggyal töröljük tisztára.

Amennyiben meggyűlik a bajunk a az adagolóra száradt üledékkel és penésszel, használjunk multifunkciós tisztítószert, majd egy fogkefével jól dörzsöljük át. Öblítsük le, szárítsuk meg és helyezzük vissza az adagolót a gépbe.

A mosógép szűrő tisztítása

A legtöbb mosógép egy szűrővel is rendelkezik. A szűrőt általában egy panel mögött helyezik el a készüléken. A szűrő feladat, hogy felfogja a szőrt, hajszálakat, illetve a véletlenül a mosásba keveredett kisebb tárgyakat is. Ha a szűrő eltömődik, akkor a gép nem fog hatékonyan tisztítani. Érdemes a szűrőt minden harmadik hónapban kitakarítani.

A szűrő eltávolítása valamennyi gyártónál eltérő, ezért érdemes átolvasni a használati útmutatót.

A dob tisztítása

A dob tisztítása talán a legegyszerűbb feladat. Egy nedves ruhával szimplán távolítsunk el minden látható szennyeződést. Ha kellemetlen szagokat érzünk, akkor azt valószínűleg valamiféle baktérium okozza, ami a szem számára láthatatlan és mivel nem akarjuk, hogy a ruhánkra is átkerüljön, érdemes havonta legalább egyszer fertőtleníteni a mosógépet, a fentebb leírtak alapján (ecet, szódabikarbóna) és lefuttatni egy magas hőfokú programot (90℃), hogy megszabaduljunk a megmaradt kórokozóktól.

A tömítés tisztítása

Ne feledkezzünk meg az ajtótömítéséről sem: minden mosási ciklus után, mosószer maradványok (salak) és kosz ragadhat az ajtó tömítésére. Ha túl sokáig hagyjuk megtisztítatlanul a tömítést, akkor később penész és különböző baktériumok is fészket üthetnek rajta.

A legnagyobb problémát a penész jelenti. Általában az ajtótömítésen telepednek meg a legkönnyebben a penészek és a baktériumok.

Ahhoz, hogy megtisztítsuk a tömítést, töröljük át egy nedves ronggyal vagy szivaccsal és fújjuk be multifunkciós tisztítószerrel. Ha nagyon nem tudunk megszabadulni a penésztől, akkor fújjuk be speciális penészirtó szerrel és hagyjuk rajta vagy öt percig. A tisztítás után futtassunk le egy rövid programot, hogy a tisztítószer teljesen kiürüljön a gépből, mivel ezek a szerek fehérítőt is tartalmaznak, ezek pedig árthatnak a dobba helyezett ruháknak.

Tartsuk tisztán a mosógépet

Miután megtisztítottuk a mosógépet, érdemes megelőző lépéseket tenni, hogy tisztán tartsuk a gépet.

Ne használjunk egyszerre túl sok terméket

A különböző öblítők és mosószerek lehet, hogy jót tesznek a ruháinknak, de a gépünknek biztosan nem. Ezek a szerek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az üledék összegyűljön a mosógép belsejében. Csakis akkor használjunk több terméket egyszerre, ha nagyon makacs szennyeződéseket szeretnénk a ruháinkról eltüntetni.

Hetente egyszer végezzünk tisztítómosást

A legtöbb szennyesünket – ruhák, ágynemű huzatok – 30-40 ℃-on mossuk. A 30 ℃ ugyan jót tesz a ruháinknak, de a mosógépben élősködő baktériumokat nem pusztítja el. Hetente egy hosszú, magas hőfokú program  – legalább 60 ℃, de inkább 90 ℃ – futtatása megsemmisíti ezeket a baktériumokat és fertőtleníti a gépet.

Minden mosás után hagyjuk kiszáradni a gépet

Hagyjuk enyhén nyitva az ajtót mosás után, ha már nem tervezzük használni a mosógépet. A szellőztetésnek köszönhetően nem penészesedik majd a készülék és a tömítés sem. Az ajtótömítés szárazra törlése is nagyban hozzájárul a gép tisztaságának megőrzéséhez.

Gyakran vízkőmentesítsünk

A nagy mennyiségű vízkő jelentősen csökkentheti készülékünk hatékonyságát. Amennyiben elhanyagoljuk, véglegesen károsíthatja a mosógépet. Érdemes jó minőségű vízkőoldót használni és legalább 3-6 havonta vízkőmentesíteni. Olyan helyeken, ahol keményebb a víz, gyakrabban kell vízkőoldót használni.

Ne hagyjuk túl sokáig a mosott ruhákat a dobban

Ha mosás után bent hagyjuk a ruhát a gépben, az dohos ruhát és mosógépet eredményezhet. Mindig vegyük ki a ruhákat a gépből, amint lejárt a mosás. Amennyiben ez nem megoldható, állítsunk be késleltetett programot, így biztosan otthon lehetünk, amikor lejár az aznapi mosás.