Háztartás

Mosógépek leggyakoribb hibái

Furcsa hangokat ad, kattog, ráz? Egy kis segítség következik, hogy mi a teendő, ha a mosógép egy olyan generációhoz tartozik, amelyik nem képes jelezni a hibakódokat.

Idegen tárgy

Ha a mosógép fura hangokat ad, csikorog, kattog, arra következtethetünk, hogy valamilyen idegen tárgy került a szerkezetbe. Pénzdarabok, gombok, melltartó merevítő okozza a legtöbbször a problémát. A melltartók merevítője különösen „veszélyes” lehet, hiszen a perforáció mentén becsúszik az üstbe, a fűtőszál közelébe. Amikor a víz megemeli, beleakadhat a dobba, és kitépheti a fűtőszálat. Egy másik lehetséges forgatókönyv, hogy az idegen tárgy a mosógép szivattyújába csúszik, és tönkreteszi a szivattyú lapátjait.

Ha rendellenes hangokat ad a mosógép, azonnal kapcsoljuk ki. És hogy mi lesz a gépben maradt vízzel? A mosógép kifolyócsövét leengedve egy vödörbe eresszük ki a vizet , így ki tudjuk menekíteni a ruhákat. Ha nem, hívjunk szerelőt.

„Csapágyas” mosógépek

Egy másik tipikus mosógép-hiba, ami hörgő, szintén furcsa hangokkal jár. Az esetek 90 százalékában a gumigyűrű, vagyis szimering hibája okozza a problémát. A szimering feladata, hogy távol tartsa a vizet a csapágytól. Ha meghibásodik, a víz befolyik a csapágyhoz. Ahogy telnek az évek, egyre nagyobb az esélye, hogy ez bekövetkezik, persze ez attól is függ, milyen gyakran mosunk.

Légcsapda

A légcsapda egy gumicső, ami rá van csatlakoztatva a vízszint-érzékelőre, amelyben a víz és a levegő fel és le mozog. A szöszös, bolyhos ruhákból származó különféle lerakódások miatt előfordulhat, hogy a légcsapda nem tud megfelelően működni, mert eldugul. Ha a mosógép nem jelez hibakódokat, ezt a meghibásodást onnan vehetjük észre, hogy a mosógépben ingadozik a vízszint. Van, aki ilyenkor 90 Celsius fokos tisztítómosást alkalmaz, szerintünk jobb, ha szakemberre bízzuk a légcsapda kitisztítását.

Ráz a mosógép

Mindenképp hívjunk szakembert, aki ellenőrzi a konnektorban lévő védőföldelés érintkezőjét. Ha a földeléssel van gond, fennáll az áramütés veszélye.

A mosóvíz nem távozik a készülékből

Néha elég, ha kitisztítjuk az ürítő szivattyú szűrőjét. Az is előfordulhat, hogy a fali lefolyószifon eltömődött, a benne található golyó beragadt, és nem tud távozni a víz. Egy egyszerű teszttel megbizonyosodhatunk arról, hogy ez így van-e: csatlakoztassuk máshová a mosógép kifolyócsövét, és ha a víz távozik, nem a mosógéppel, hanem a fali szifonnal van a gond.

Nem kerül a mosószer a dobba az adagolóból

A legtöbbször az a baj, hogy túl sok mosószert használunk. A mosószer egy része lerakódik az adagoló falán, megszilárdul, és dugulást okoz. Ilyenkor segít, ha kiszedjük az adagolót és ecetes vízbe áztatjuk, majd megtisztítjuk. Fontos, hogy az adagoló rekeszét (ahonnan kivettük) is megtisztítsuk. Ezt a műveletet érdemes akár havonta elvégezni, hogy ne keletkezhessenek újabb lerakódások. Persze az is lehet, hogy a mosógép hibás, és nem a megfelelő rekeszbe adagolja a mosószert.

Foltok a tiszta ruhán

Ha gyengébb minőségű mosóport vagy öblítőt használunk, előfordulhat, hogy nem oldódik fel teljesen, és barna, ragacsos foltokat hagy a ruhán.

Vízkődarabkák a ruhán

Ez nagyon rossz jel, azt jelenti, hogy a mosógép dobját már megszállta a vízkő, és centrifugálás közben is leválnak apróbb darabkák. Ilyenkor nincs mese, darabokra kell szedni a gépet, hívjuk a szerelőt. A vízkő ellen egyébként nem kell külön vízlágyítót venni, elég, ha félévente 20%-os ecettel, üresen elindítjuk a gépet 90 fokon.

Fontos: ha hosszabb ideje nem használtunk vízlágyítót, vagy nem tisztítottuk meg vízkőoldóval a mosógépet, akkor egyszerre ne használjunk nagy mennyiségű oldószert, mert a leváló nagyobb darabok eltömíthetik a kifolyó víz útját, vagy akár még nagyobb kárt is okozhatnak. Ilyen esetekben óvatosan, fokozatosan tisztítsunk.