Háztartás

A mosószóda használata – A nagymama kincse a mosószóda

Manapság egyre inkább figyelünk arra, hogy minél egészségesebben éljünk. Egyre több helyen találkozunk olyan cikkekkel, műsorokkal, reklámokkal, amik az egészségtudatos táplálkozást és testmozgást, valamint a környezet kímélését népszerűsítik – számos alternatívát kínálnak olyan termékekből, amelyek minden szempontból egészségesebbek, mint a jelenleg legtöbb helyen kapható társaik.

Ez az érdeklődés a táplálkozásról átterjedt a tisztítószerekre is, és sok olyan tisztító- és fertőtlenítő szer éli reneszánszát, melyeknek hatásait már dédanyáink is jól ismerték. Szerencsére már sok olyan termék is kapható, ami nem csak, hogy nincs kártékony hatással szervezetünkre és környezetünkre, de még megfizethető is az áruk – egyik ezek közül az okkal nagyra becsült mosószóda.

A természetes alapanyagú tisztítószereknek – mint amilyen sok másik mellett a mosószóda is – rengeteg előnye van, ezért érdemes lehet kiváltani háztartási vegyszereinknek legalább egy részét ezekkel.

Néhány érv a természetes anyagokból készült tisztítószerek mellett

Számos okból kifolyólag lehet számunkra a legjobb választás bármilyen természetes alapanyagú tisztítószer. Nézzünk párat, hogy biztosra menjünk:

 • Ha mosáskor alkalmazzuk ezeket, az allergia kialakulásának veszélye minimálisra csökken, ugyanis 100 %-ban természetes anyagokról beszélünk, nem irritálják az érzékeny bőrt – szemben a mesterséges vegyszerekkel.
 • Takarításkor ugyanolyan – ha nem jobb – eredményt érünk el a legtöbb természetes tisztítószerrel, mint a kereskedelemben kapható mesterséges társaival. A legtöbb természetes alapanyagú tisztítószerhez azonban jóval olcsóbban juthatunk hozzá.
 • Sok fajtája univerzálisan használható, hiszen ugyanúgy helytáll legtöbbjük mosáskor, mint penészoldáskor, vagy akár a vízkő eltávolításakor.
 • Használatuk során nem kerül vegyszer a közvetlen közelünkbe, és ez által is kíméljük környezetünket.
 • A hagyományos bolti mosószerek legtöbbjében megtalálható két allergén anyag, a kobalt és a nikkel – melyekre a lakosság 20% százaléka érzékeny.
 • Ne feledjük azt sem, hogy az általunk használt vegyszerek bőrrel való érintkezés után nagyjából 10 perccel kimutathatóak lesznek a szervezetben – azt hiszem, ez nem hangzik valami jól…

A mosószóda eredete

Kevésbé ismert nevén a mosószóda nem más, mint a nátrium-karbonát, de találkozhatunk vele sziksó néven is. Természetes körülmények között bizonyos tavak vizében illetve szikes talajban fordul elő, de nátriumban gazdag növények hamujából is kinyerhető. Ez a sokarcú csodaszer azonban mesterséges módon is előállítható, ennek köszönhető az, hogy alacsony áron széles körben vált elérhetővé.

A mosószóda kortalanságát és hatékonyságát igazolja, hogy már időszámításunk előtt is számos területen hasznosították. Nem csak mosáskor és általános tisztításkor vették hasznát, de a tartósítás, sőt még a mumifikálás folyamatát is ezzel segítették.

A mosószóda ezer arca

Ha a mosószóda használata mellett döntünk, érdemes utána járni, hányféle területen tudjuk alkalmazni azt. Meglepő dolgokra bukkanhatunk a következő felsorolásban!

Hogyan mossunk a mosószódával?

Elsőként maradjunk a mosásnál, hiszen legszélesebb körben ehhez használják.

 • A mosószódát – függetlenül természetes voltától – körültekintően kell alkalmaznunk. A mosógéppel történő mosás során a fehér ruhákat tisztítsuk úgy, hogy kizárólag mosószódát adunk a ruhákhoz. Fehérebbek lesznek, mint valaha!
 • Színes ruháknál keverjük a mosószódát fele-fele arányban mosószerrel, így megóvjuk ruháink színét, azonban a mosószóda kedvező hatásait így is tapasztaljuk majd. A drágább bolti mosószerünkből is kevesebb fogy.
 • Bármilyen módon is mosunk, észrevehető lesz a különbség ruháink tapintását illetően – a mosószódától sokkal puhábbak lesznek kedvenc ruhadarabjaink, de a durva szálú törölközőinknek is jót fog tenni egy kis mosószódás tisztogatás.
 • Kellemes illatúvá varázsolhatjuk ruháinkat, ha öblítő helyett néhány csepp illóolajat adunk a mosáshoz. Bár valamivel drágább, de igyekezzünk olyat választani, ami szintén természetes anyagokból készült. Ellenőrizzük a címkén az összetevőket, sajnos gyakran belefuthatunk olyanokba, amelyek bár olcsóak, teljesen mesterséges alapanyagokból készültek.
 • A mosószóda vízlágyító hatással is bír, ami Magyarországon igen jó hírnek számít. És amint azt megtanulhattuk a tévéből, egyes régiókban igen kemény a víz, ami a mosógép fűtőszálának meghibásodásához vezethet, de nekünk – szerencsére – erre is itt van a mosószóda!
 • Nagyon fontos, hogy fekete ruháknál NE HASZNÁLJUNK mosószódát, hiszen könnyedén kifakulhatnak.

Hogyan takarítsunk a mosószódával?

A mosószóda kiválóan alkalmazható mosogatásnál, konyhai szennyeződéseknél, de még a lakás egyéb területein sem fogunk csalódni benne.

 • Ha úgy döntünk, kipróbáljuk ezt a tisztítószert a konyhában is, tegyünk 5 liter forró vízbe 1 evőkanál mosószódát. Gyorsan feloldódik, ezután kezdhetjük ezt a közkedvelt tevékenységet, azaz mosogathatunk. A makacsabb szennyeződéseket is eltávolíthatjuk így tányérjainkról.
 • Gyakorlottabb háziasszonyoknál is előfordul, hogy olyakor kifut a tej, vagy kilöttyen a tűzhelyre az éppen rotyogó pörkölt. Egyéb konyhai műveletek során is hagyhatunk magunk után makacs, zsíros-olajos szennyeződéseket, melyeket, ha hagyunk odaszáradni, csak még nehezebb lesz eltüntetni. Ekkor 1 liter forró vízhez adagoljunk 3 evőkanál mosószódát, majd használhatjuk is ezt az elegyet.
 • Nem csak a tűzhelyre, hanem leégett edények aljára is önthetünk egy keveset ebből a folyadékból, de bele is áztathatjuk a foltos terítőt, zsíros konyharuhát.
 • A sütés-főzés során gyakran tapasztalom, hogy a tűzhely előtti járólap a kicsapódó olajtól csúszóssá vagy éppen ragadóssá válik, nekem ez a keverék ez esetben is kiválóan működik.
 • Keverjünk el 3 liter meleg vagy langyos vízben 1 evőkanál mosószódát, majd ezt a keveréket használjuk bútoraink letörlésére illetve a padló felmosására, legyen az járólap, laminált padló vagy parketta. Kiváló portaszító hatással bír ez a folyadék. Ha kedvenc illóolajunkból ebbe a keverékbe is csöppentünk, sokáig jó illat fog uralkodni a házban. Vigyázzunk, ha túl sokat csepegtetünk bele, csúszóssá válhat a padló!

A mosószóda a fürdőszobában is megállja a helyét, de nem csak a takarítás során.

 • Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a mosószódával hajunk visszanyerheti ragyogását! Elég, ha 5 liter meleg vízben feloldunk egy-két kiskanál mosószódát, majd a hagyományos módon kezeljük vele hajunkat. Vigyázzunk, szemünket óvjuk meg a keveréktől! Ha mégis belekerül, bő vízzel öblítsük ki, rendszerint a csípő, égő érzés hamarosan abbamarad.
 • A fürdőszobában nem árt minél gyakrabban takarítani, hiszen ez az a helyiség a házban, ahol a legtöbb baktérium tanyázik. Fürdőkád, mosdó, WC-kagyló, csempe? Nem számít, a mosószóda kiválóan elbánik az itt fellelhető szennyeződésekkel.
 • A fürdőszobában gyakran előfordul a penész, főleg a csempék közötti fugán. Keverjünk ki vízből és mosószódából egy masszát, majd egy régi fogkefével vigyük fel a problémás területre. Hagyjuk néhány percig hatni, majd súrolás után öblítsük le bő vízzel – búcsút inthetünk a penésznek.
 • Az eldugult lefolyó sokszor okoz fejfájást, minél nagyobb a család, annál nehezebb vele együtt élni. Előzzük meg ezt a gondot, és 3 evőkanál mosószódát keverjünk el egy pohár ecettel, majd öntsük bele lefolyónkba, ezután eresszünk le forró vizet, hogy az esetlegesen csövekre tapadt mosószódát eltávolítsuk, nehogy a mészkő kárt tegyen a műanyagban. Ez az akció után sokkal kevesebbszer kerül elő a lefolyópumpa.

Hol szerezhető be a mosószóda és milyen áron?

A mosószódának – láthatóan – számos előnye van a háztartásban. Érdemes nagy kiszerelésben beszereznünk, hiszen az egyébként is jutányos ár így még kedvezőbb lesz. Ha egyszer elkezdjük használni ezt a csodaszert, egyre többször fogjuk majd, így biztosan kelleni fog a nagyobb csomag belőle. Tapasztalataim szerint legkönnyebben háztartási üzletekben, bioboltokban, drogériákban tudunk hozzájutni a mosószódához, de az internet segítségével webshopokból is rendelhetünk. Leggyakrabban 500 grammos kiszerelésekre bukkanhatunk az áruházakban, melynek ára – gyártótól, forgalmazótól függően – 180 forinttól terjedhet 250 forintig, az 1000 grammos csomag ára pedig 300 forint környékéről indul. Ha tényleg nagyban gondolkodunk, akár 25 kilós zsákhoz is hozzájuthatunk.

A mosószódának számos előnyét láthattuk – azonban ne felejtsük el: a legfontosabb talán mégis az, hogy megóvjuk környezetünket a jövő generációi számára.

Szerző: Komjáti Ágnes 2016. augusztus 8.