Háztartás

Radiátor légtelenítése házilag

Hogyan légtelenítésük a radiátorunkat ha nem melegít rendesen? Milyen eszközöket kell használnunk a folyamat során?

Miért fontos légteleníteni a radiátort?

Ha a fűtőtest nem melegíti kellően a helyiséget, vagy a teteje hidegebb, mint az alja, akkor valószínű, hogy levegő van a rendszerben, de akár az is előfordulhat, hogy keringési hiba okozza (Erről majd később) . Egyéb jelek lehetnek, ha a rendszer sípoló, csörgő hangokat ad ki. A levegőbuborékok általában a radiátor felső részében állnak meg, ami csökkenti a vízszintet és a hasznos hőleadó felületet. A radiátor olyan részei, amelyek nem érintkeznek a kazán által felmelegített vízzel, nem képesek átvenni a vízből elvonható hőt, és így nem is képesek továbbadni a melegséget a helyiségnek.

Honnan kerül levegő a radiátorba?

Újonnan telepített fűtési rendszerek gyakran levegővel vannak tele. A rendszert általában oxigéndúsított vízzel töltik fel, ami már eleve tartalmaz buborékokat. A felmelegített vízből további oxigén is kiszabadul. Tehát általában elmondható, hogy minden fűtési rendszer már az üzembe helyezéskor levegős, és az üzemeltetés során a vízből kiváló mikrobuborékok is bekerülhetnek. A rendszer levegősödésének mértékét csökkenthetjük, ha mikrobuborék-elválasztót szereltetünk fel, amely összegyűjti a meleg vízből kiváló buborékokat.

Mi kell a radiátor légtelenítéséhez?

A radiátor légtelenítése egyszerű, önmagában nem igényel szaktudást. A legcélszerűbb eszköz egy olyan légtelenítő edény, mely magában foglalja a légtelenítő kulcsot és megakadályozza a víz kifröccsenését is. Ha nem áll rendelkezésünkre légtelenítő edény, akkor megfelelő méretű csavarhúzó, légtelenítő kulcs, rongy és tálka is szükséges a radiátor légtelenítéséhez.

tartályos légtelenítő

Légtelenítés folyamata

A radiátor légtelenítés folyamata rövid időt vesz igénybe, de fontos, hogy ne kapkodjuk el.

Először erősen fogjunk rá a szelepre a légtelenítő edénnyel, kulccsal vagy csavarhúzóval. Lassan, apró mozdulatokkal kezdjük el forgatni a szerszámot, miközben szükség esetén a tálkát alá tartjuk.

Amikor a szelepen keresztül elkezd szökni a levegő, abbahagyjuk a forgatást. Tartsuk a szelepet abban a pozícióban, amíg kevés víz nem kezd csöpögni. Amint megjelennek az első vízcseppek, tekerjük vissza a szelepet, töröljük le a radiátoron maradt vízcseppeket ronggyal, és készen is vagyunk.