Kert-terasz

Térkő tisztítása házilag

Térkő burkolatú felhajtók tisztításához adunk néhány hasznos tippet, és mutatjuk a munkavégzés menetét.

Tisztítás lépései

A térkövekkel épített kocsifelhajtók nem csak strapabíróak, hanem esztétikusak is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk őket, hogy megőrizzük eredeti kinézetüket. A térkövek folyamatosan ki vannak téve az elemeknek, így könnyen szennyeződhetnek a felületük. A térkövek tisztításának gyakorisága függ a helyi klímától, valamint a térkövek használatának mértékétől. A mohásodás és az olaj- és cementfoltok eltávolításához használhatunk speciális térkő tisztítószert, amelyet a térkövek felületére kell felhordani, és megfelelő ideig hagyni hatni.

Mire lesz szükségünk?

  • Erős drótkefére
  • Védőkesztyűre
  • Magasnyomású mosóra
  • Drótos, damilos bozótvágóra

Mivel moshatók a térkövek, és mikor?

A házhoz vezető feljárók vagy utak általában intenzíven használtak és a rajtuk lévő térkövek, amelyek elég gyorsan elszennyeződhetnek. Emiatt fontos, hogy rendszeresen ápoljuk őket. Először is, szisztematikusan távolítsuk el a leveleket és a homokot a burkolatról. Évente kétszer alaposan öblítsük le a burkolatot magasnyomású mosóval. A rothadó levelek ugyanis csúnya elszíneződést hagynak a felületén.

Ellenőrizzük a kocsifelhajtó burkolóköveinek állapotát is. Távolítsuk el a mohásodást és a gyomokat, ha azok megjelentek a kövek közötti résekben. Ha a burkolatot nem impregnálták lerakása után (ez a védelem a térkő burkolat esetében nem kötelező), érdemes megfontolni az impregnálást a térkő burkolat alapos tisztítása után. Ez a kezelés megvédi a felületet a nedvesség felszívódásától, valamint attól, hogy a szennyeződés behatoljon a térkő szerkezetébe. Télen ne sózzuk a kocsifelhajtót, mert a só károsítja a burkolóköveket, és csúnya fehér foltokat hagy rajtuk. A biztonságos közlekedés érdekében szórjunk homokot a felületre hajlamos a csúszásra.

Amikor tisztítószert használunk a burkolóköveken, a szennyeződés típusának megfelelően kell kiválasztani azt. A térkő állapotának felfrissítéséhez elegendő lehet vízzel lemosni a kocsifelhajtót egy nagynyomású mosóval. A makacsabb olaj- vagy festékfoltok erősebb tisztítószereket igényelnek.

térkő tisztítás
Térkő tisztítás

Olaj eltávolítása a térkőről

Ha a ház előtti burkolatot motorolaj, olaj vagy más zsiradék szennyezte be, azonnal kezdjük el eltávolítani a szennyeződéseket. Ha nem takarítjuk el időben a zsírt, az egyre mélyebben behatol a burkolat felszínébe. A friss olajfoltokat egy detergens, például mosogatószer, kevert vízzel kezeljük. Nagynyomású mosót használhatunk. Ha ez nem elégséges, homokot is szórhatunk a szennyeződésre, majd várjunk, míg a homok magába szívja az olaj egy részét, és utána mossuk le újra a követ magasnyomású mosóval és mosogatószeres vízzel. Speciális, lehetőleg petrolkémiai tisztítószert is használhatunk a folt súrolásához.

Cement, festék és egyéb építőanyagok által okozott szennyeződésektől eltávolítása

Az építési munkálatok során könnyen szennyeződhetnek a burkolókövek, gyakran fröccsenhet rájuk festék vagy cement. Ha ilyen foltokkal találkozunk, próbáljunk meg a lehető leghamarabb megszabadulni tőlük. Először távolítsuk el a festék- vagy cementmaradványokat a burkolat felületéről, majd mossuk le nyomás alatt kiáramló vízzel. Ha ez nem elégséges, használjunk szervetlen savas preparátumot, amely segítségével súrolhatjuk el ezeket a szennyeződéseket. Munka közben védőkesztyűt viseljünk. A foltoknak fel kell oldódniuk. Végül alaposan öblítsük le a felületet vízzel, mert ezek a preparátumok ártalmasak lehetnek az emberekre és az állatokra.

Moha eltávolítása térkőről

A kocsifelhajtó burkolókövei közötti helyeken gyakran megtelepednek mohák és zuzmók. Van néhány bevált módszer a moha és gyomok hatékony eltávolítására a járdakövekről. A moha és zuzmók elleni küzdelemben a rendszeresség a kulcs – ha rendszeresen gyomirtunk, megakadályozzuk a gyomok elburjánzását.

moha eltávolítása térkőről
Moha eltávolítása térkőről

Vegyszeres gyomirtókat használhatunk a kockák közötti zuzmó eltávolításához. A gyomirtó szerek kiszárítják és elpusztítják a növényeket, de később kézzel kell eltávolítanunk őket.
A burkolókövek repedései közötti mohákat és gyomokat eltávolíthatjuk, ha drótkefével lekaparjuk őket. Alaposan súrold át a réseket egy kefével, hogy eltávolítsd a növények gyökérzetét is. Ha nagyobb felületen kell eltávolítanod a gyomot, akkor a damilos, vagy drótos fűkasza tökéletes megoldás, mert így a résekből is ki tudod szedni a gyomokat.

Térkő tisztítása ecettel

A térkő tisztítása nem igényel különösebb erőfeszítést, különösen ha rendszeresen karbantartjuk a felületet. Az ecet hatásos lehet a zöldes lerakódások ellen, de a makacs olaj- és korosodás okozta szennyeződések esetén nehezebb otthoni megoldást találni. Néha a homok vagy a fűrészpor is segíthet, de ezeknél gyakran szükség van speciális tisztítószerekre. Mivel az ilyen szennyeződéseknél nehéz megspórolni a különleges tisztítószereket, érdemes természetes növényi kivonatot tartalmazó változatot is vásárolni, de akár a háztartási ecet is hasznunkra válhat.

Amikor megjelenik a folt, azonnal távolítsuk el, így elég lesz csak rendszeres karbantartásra szorítkozni. A tisztítás előtt mindig fontos odafigyelnünk a felület általános tisztítására. A tisztítószert, citromot, sütőport, ecetet stb. alaposan dolgozzuk be a felületbe, így a szennyeződés fogja felvenni azt, és nem a felületen lévő port. Ha a behatási idő elteltével a szennyeződés nem tűnik el teljesen, ismételjük meg a műveletet.