Új kutatást tett közzé a héten az autós gyermekülésekről a British Medical Journal

Néhány vadonatúj, az autós gyermekülésekről szóló kutatási eredmény látott napvilágot a héten a British Medical Journal-ben.

Ez a kényes téma alapos vizsgálatok és viták tárgyát képezte az elmúlt néhány évben, aminek következtében a szülők egyre inkább felismerték, hogy a gyermek fejlődésére hatással lehet, ha túl sok időt tölt a gyermekülésben.

Az elmúlt hetekben a British Medical Journal arról a megállapításról számolt be, hogy az újszülötteknél légzési nehézségek léphetnek fel, ha túl hosszú időt töltenek el az autós gyermekülésben, különösképpen hosszabb utazás során, és ennek a dolognak már számos szülő tudatában is van.

A mostani kutatást a Lullaby Trust finanszírozta (egy a babák biztonságosabb alvását támogató jótékonysági szervezet) és a Great Western Hospitals NHS Foundation Trust végezte el a University of Southampton és a University of Bristol közreműködésével.

Mozgásszimulátorokat és hagyományos, menetiránnyal ellentétes irányba néző 0+ kategóriás gyermeküléseket használva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „a gyermekeknél a 40 fokos függőleges fekvési helyzetben, az autóban keletkező rezgést is beleszámítva, jelentősen megnövekszik a szívverés és a légzés ritmusa és csökken az vér oxigéntelítettsége. A mozgásszimuláció meglepően nagy arányban eredményezte az oxigéntelítettség klinikailag jelentős csökkenésének esélyét. Meglepő módon, az eredmények hasonlóak voltak a koraszülött és a normál időben született csecsemők esetében is.”

Amennyiben a gyermekeket vízszintes fekvő helyzetű utazásnál vizsgálták, a szívverés és a légzés ritmusváltozása nem volt megfigyelhető. Sok szülő éppen ezért vízszintes fekvésű autós gyermekülést használ, amelynek széles választéka megtalálható a piacon, pl. Stokke iZi Sleep, Kiddy Evoluna i-Size, a BRITAX BABY SAFE SLEEPER, Cybex Cloud Q vagy a Jané Matrix Light.

Francine Bates, a Lullaby Trust vezérigazgatója azt tanácsolja a szülőknek, hogy fokozottan figyeljenek gyermekükre az autós gyermekülésben történő utazás alatt.

Amennyiben többet szeretne megtudni a kutatás eredményeiről, kattintson ide.