Háztartás

Vízhólyag a talpon: Így kezeld

Nyári túrák során, különösen új cipőben, gyakori, hogy vízhólyagok keletkeznek a lábadon, talpadon. Ezek a nem kívánt, fájdalmas bőrelváltozások az aktív pihenést is tönkretehetik. Mi a teendő, ha már megjelent a vízhólyag a lábon? Mi fogja felgyorsítani a gyógyulásukat? Milyen bevált házi gyógymódok léteznek?

Hólyagok a lábon a cipőtől – miért alakulnak ki?

Egy rövid séta új cipőben vagy egy hosszú túra olyan cipőben, amelyet már régóta nem viseltek, és amely jól illeszkedik, szinte mindig vízhólyagokkal végződik a lábon.

Miért történik ez?

A bőr 3 rétegből áll: hám, bőr és bőr alatti szövet. Egészséges embernél a felhám szorosan tapad a bőrhöz bonyolult kapcsolatokon keresztül, amelyeket hemidesmosomáknak neveznek. Biztosítják, hogy amikor a bőrfelületet valamihez dörzsöljük, az ne jöjjön le a bőrről.

Sajnos a hosszú nyomás és a lábak bőrének súrlódása a bőr normál kapcsolatainak sérülését és a hám elválását okozza. Ezután hólyagocskát képez, amely hamarosan megtelik folyadékkal. A hólyagok azokon a területeken jelennek meg, amelyeket a legnagyobb nyomás és súrlódás ér, nevezetesen a sarkakon és a lábujjakon.

Hólyagok a lábakon – hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Ha már kialakultak hólyagok a lábán, akkor sem kell aggódni. Szerencsére többféle módon is felgyorsítható a gyógyulásuk. Mindegyiket otthon is elvégezheted, azonban nem minden esetben érdemes régi módszerekben bízni. Az otthoni gyógymódok, mint például a káposztás borogatás vagy a mézes kenegetés, éppen ellenkező hatást érhetnek el – ezek csak irritálják a bőrt, és lassabban gyógyulnak.

Mi a teendő ebben az esetben?

Ha látja, hogy hólyagok vannak a lábán, ne késlekedjen – cselekedjen. Minél hamarabb kezeli, annál rövidebb ideig tarthat a kezelés. Ne feledje, hogy sok múlik az Ön egyéni körülményein. Néhány embernek, különösen a cukorbetegeknek, természetes problémája lehet a sebek és bőrsérülések lassabb gyógyulása.

Hogyan kezeljük?

Először is mossa meg a bőrét szappanos vízzel, hogy megtisztítsa a szennyeződésektől és az izzadságtól lábát.

Fertőtlenítse a bőrt, a bőr fertőtlenítésére szolgáló készítménnyel, amely például oktenidin-dihidrokloridot vagy polihexanidint tartalmaz.

Ha a hólyag kicsi, helyezzen rá egy speciális, kifejezetten hólyagok kezelésére kifejlesztett kötést.

vízhólyag tapasz talpon

Vízhólyag a lábakon – lyukasszuk vagy sem?

A lábon lévő hólyag kezelése elsősorban a méretétől és pontos helyétől függ. A legjobb, ha a hólyagot nem szúrjuk át a talpon, mert az a talp bőrének védőfunkcióját látja el, és megakadályozza annak károsodását. Ezen kívül steril környezetet biztosít és enyhíti a nyomást.

Ha azonban a vízhólyag nagyon megnőtt és megduzzadt, biztos vagy benne, hogy úgyis fel fog szakadni, mert úgy néz ki, vagy olyan helyen van, hogy járás közben biztosan folyik belőle folyadék, akkor kilyukaszthatod. Abban az esetben, ha a buborék járás közben kontrollálatlanul kipukkad, jó esély van arra, hogy a seb felülfertőződik, és a felhám roncsolódik. A steril eszközzel történő ellenőrzött szúrással a váladék ugyan kifolyik, de az epidermisz teljes felülete (azaz a korábbi hólyag) szinte érintetlen marad, és ez védőréteget képez a bőr mélyebb rétegei számára.