Mit jelent?

Edukatív jelentése


Az „edukatív” szó a latin eredetű „educatio” (nevelés, oktatás) szóból származik, és jelentése: nevelő, oktató, tanító jellegű. Az „edukatív” kifejezést olyan tevékenységekre, eszközökre vagy tartalmakra használjuk, amelyek célja az ismeretek átadása, a tudás bővítése vagy a készségek fejlesztése.

Példák az edukatív szó használatára

Egy edukatív játék: egy társasjáték, amely nemcsak szórakoztat, hanem segít a gyerekeknek új ismeretek elsajátításában, például a matematikai készségek fejlesztésében.

Példa: „A Scrabble egy edukatív játék, mert fejleszti a szókincset és a helyesírást.”

Edukativ program: egy iskolai vagy múzeumi program, amely oktatási céllal jött létre, hogy a résztvevők új dolgokat tanulhassanak.

Példa: „Az állatkert edukatív programjai segítenek a gyerekeknek megérteni az állatok viselkedését és élőhelyét.”

Edukatív könyv: egy könyv, amelynek célja az ismeretterjesztés, a tanulás elősegítése.

Példa: „A ‘Tudományos könyvek gyerekeknek’ sorozat nagyon edukatív, mert egyszerűen magyarázza el a bonyolult tudományos fogalmakat.”

Edukatív film vagy dokumentumfilm: olyan film vagy dokumentumfilm, amely oktatási céllal készült, és ismereteket nyújt egy adott témában.

Példa: „A ‘Planet Earth’ egy edukatív dokumentumfilm-sorozat, amely bemutatja bolygónk különböző élőhelyeit és azok lakóit.”

Edukatív alkalmazás: Ooyan mobilalkalmazás, amely tanulási célokra lett kifejlesztve.

Példa: „A Duolingo egy edukatív alkalmazás, amely segít idegen nyelveket tanulni szórakoztató módon.”

Az „edukatív” kifejezés tehát minden olyan dologra vonatkozhat, amely segíti a tanulást és a nevelést, legyen az játék, program, könyv, film vagy akár egy alkalmazás.