Köles főzése
A köles egy rendkívül tápláló, gluténmentes gabona, amely sokoldalúan felhasználható a konyhában. Elkészítése egyszerű, de a tökéletes, pergős állag eléréséhez érdemes betartani néhány alapvető szabályt. Ez az útmutató segít lépésről lépésre elkészíteni a tökéletes kölest köretként vagy kásaként.
Hozzávalók
• 1 bögre köles
• 2-3 bögre folyadék (víz, zöldségalaplé vagy növényi tej)
• Ízlés szerint só vagy édesítőszer
A felhasznált folyadék mennyisége határozza meg a köles állagát. A pergősebb körethez általában kétszeres mennyiségű folyadék (1 bögre köleshez 2 bögre víz) javasolt. Ha puhább, krémesebb állagot szeretnénk elérni, például kásák esetében, használjunk háromszoros mennyiségű folyadékot. Sós ételekhez víz vagy alaplé, míg édes változatokhoz (növényi) tej illik a legjobban.

Elkészítés lépésről lépésre
1. Alapos mosás
Az első és legfontosabb lépés a köles alapos átmosása. Tegyük egy sűrű szövésű szűrőbe, és folyó víz alatt addig öblítsük, amíg a lefolyó víz teljesen tiszta nem lesz. Ezzel a módszerrel eltávolíthatók a felületi szennyeződések és a gabonahéjon lévő, enyhén kesernyés ízt adó anyagok. Az áztatás a legtöbb esetben nem szükséges.
2. Pirítás (opcionális)
A még karakteresebb, diósabb íz elérése érdekében a megmosott kölest egy száraz serpenyőben vagy egy kevés olajon megpiríthatjuk. Folyamatos kevergetés mellett, pár perc alatt aranyszínűvé válik és kellemes illatot áraszt. Sós köret esetén piríthatunk alá apróra vágott hagymát is.
3. Főzés
Tegyük a kölest egy lábosba, majd öntsük fel a kimért folyadékkal. Adjuk hozzá a sót vagy az édesítőszert, majd forraljuk fel. Amint felforrt, vegyük a lángot alacsony fokozatra, fedjük le a lábost, és főzzük körülbelül 15-20 percig, amíg a köles magába szívja az összes folyadékot. Fontos, hogy főzés közben ne kevergessük, mert attól ragacsossá válhat.
4. Pihentetés és lazítás
Miután a köles megfőtt, húzzuk le a tűzhelyről, és lefedve hagyjuk állni további 10-15 percig. Ez idő alatt a forró gőzben a szemek teljesen megpuhulnak. A pihentetés után egy villa segítségével óvatosan lazítsuk fel, hogy igazán pergős legyen.
Tippek és felhasználási javaslatok
• Változatos ízesítés: Sós köretként gazdagíthatjuk fűszerekkel, például bazsalikommal, korianderrel vagy köménnyel. Édesen elkészítve pedig fahéjjal, vaníliával, reszelt citromhéjjal, aszalt gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal tehetjük finomabbá.
• Felhasználás: A főtt köles kiváló köret húsok és zöldséges ételek mellé, de készülhet belőle levesbetét, fasírt, krokett és édesség is, mint például a kölesfelfújt.
• Tárolás: A megmaradt főtt kölest lefedve tároljuk a hűtőben. Mivel viszonylag hamar megromlik, érdemes 1-2 napon belül elfogyasztani. Újramelegítéskor takarjuk le, hogy ne száradjon ki.

