Kalkulátor

1 Hektár hány négyzetméter?


Egy hektár (ha) egy területmérték egység, amely elsősorban mezőgazdasági és földhasznosítási célokra használatos szerte a világon. A mértékegység neve a „hecto-” (száz) és az „are” (100 négyzetméter) szavakból származik, így a hektár definíció szerint 10.000 négyzetméter (m²) területet jelent.

Hektár-Négyzetméter átváltó

Magyarázat

A hektár mint mértékegység rendkívül fontos a mezőgazdaságban, földművelésben, erdőgazdálkodásban és az ingatlanok területének megadásában. A könnyen érthető és számolható mérete miatt vált előnyössé, különösen azokban az országokban, ahol a méteres rendszer az elfogadott mérési szabvány.

Hektár mérete

Egy hektár pontosan 10.000 négyzetméter. Ez a méret könnyen átszámítható más mértékegységekre is:

  • 0,01 négyzetkilométer (km²)
  • 2,471 akra (acre)
  • 100 ar (a)

A hektár nagysága egy olyan terület nagyságával egyenlő, amely körülbelül 100 méter hosszú és 100 méter széles. Ez a viszonyítási alap segít könnyen szemléltetni és megérteni a hektár méretét.

Alkalmazási területek

Mezőgazdaság: A hektár a leggyakrabban használt egység a mezőgazdasági területek méretének megadásához. Segít a terményhozamok, a talajhasznosítás és az öntözési tervek számításában.

Ingatlan: A hektár mértékegységként szolgál ingatlanok, különösen nagyobb területek, mint pl az erdők területének mérésére.

Területfejlesztés: Városi és vidéki területfejlesztési projektek tervezésekor a hektár segítséget nyújt a terület nagyságának meghatározásában.

Környezetvédelem: Természetvédelmi területek, nemzeti parkok és egyéb védett területek méretének megadására is használják.