Fűtés

Miért hideg a radiátor alja?

Szerelő válaszol!

A radiátorok alapvető szerepe, hogy a belsejében keringő víz által hordozott hőt átadja a körülötte lévő térnek. A hatékony működéshez szükséges, hogy a radiátor alsó – azaz visszatérő – része hűvösebb legyen, mint a felső – előremenő – része. Amennyiben az alsó rész is ugyanolyan meleg lenne, a hőátadás nem lenne hatékony. Ha viszont a radiátor teljesen hideg, akkor valószínűleg nem jut elegendő meleg víz a radiátorba. Amennyiben nincs korlátozva, például egy termoszeleppel, előfordulhat, hogy a kazán teljesítménye nem elegendő. De az is megtörténhet, hogy az enyhébb időjárás miatt csak minimális fűtésre van szükség, és a falra szerelt termosztát kikapcsol, mielőtt a radiátorok teljesen átmelegednének.

Ahhoz, hogy biztosra menj, állítsd a fali termosztátot 28 °C-ra és hagy a rendszert egy órán át működni; így minden radiátor kellőképpen átmelegszik. Természetesen, ha a külső hőmérséklet -15 fok körül lesz, a rendszer hosszabb ideig fog fűteni, és a radiátorok egyenletesen melegek lesznek mind alul, mind felül.

A másik lehetséges ok, hogy a radiátorban az évek során lerakodott anyag (iszap), nem hagyja, hogy a víz rendesen áramoljon. Ilyen esetben a radiátorok vegyszeres átmosása javasolt.