Fűtés

Megy a fűtés hideg a radiátor

Miért marad hideg a radiátor a fűtési szezonban? Erre a kérdésre igyekszünk választ adni a következő cikkünkben.

Ha egy radiátor nem adja le a tervezett hőmennyiséget, az az alábbi okok valamelyike miatt lehet: az átáramló meleg víz mennyisége nem elég, vagy a víz nem érintkezik direkt módon a radiátor teljes felületével.

A melegvíz ellátás tulajdonképpen háromtényezőtől függ, beleértve a kazán által biztosított hőenergiát, a szivattyú méretét és hatékonyságát, valamint a csőrendszer átmérőjét, tisztaságát és akadálymentességét.

Kazán

Ha a rendszer korábban megfelelően működött, valószínűleg a kazán teljesítménye nem okozza a problémát. A kazán általában képes előállítani megfelelő hőfokú melegvizet, még ha a hőcserélő elvízkövesedett és a kazán csökkent hatékonysággal is működik.

Szivattyú

A rendszer módosításai miatt előfordulhat, hogy a szivattyú mérete túl kicsi lesz. Például ha a kazán cseréjével a rendszer ellenállása nő, vagy ha a rendszert bővítik anélkül, hogy a növekedett ellenállásra figyelembe vennék, a szivattyú teljesítménye már nem lesz elegendő.

A szivattyúban lévő üledék vagy iszap is akadályozhatja a helyes működést, mivel csökkenti a csapágyak tűrőképességét, és elszennyezi a forgórészt, megszüntetve annak egyensúlyát.

Csőrendszer

A csőrendszer eltömődhet különböző típusú törmelékek miatt, de ha a rendszer korábban megfelelően működött, általában a korróziós törmelék okozza a legnagyobb problémát. A kis átmérőjű csövek különösen hajlamosak az ilyen típusú elszennyeződésre.

Radiátorok

Ha a radiátorok teteje hideg, valószínűleg ellevegősödtek. Ez csökkenti a vízszintet és megakadályozza a hőleadást.

Ha a radiátorokon hideg foltok vannak, vagy aljukon félhold alakú hideg rész alakul ki, az azt mutatja, hogy elszennyeződtek és törmelék halmozódott fel bennük. Mint az eltömődött csőrendszerek esetében, ez a törmelék legtöbbször korrózióból származik, de néha vízkő is lehet benne, amely a kazánban keletkezett.