Kert-terasz

Palántázás tojástartóba

Ahogy a tavasz beköszönt, úgy érkezik el a palántázás és magvetés ideje is. A kertbarátok és hobbikertészek számára itt az ideális alkalom, hogy kipróbálják a környezetbarát és költséghatékony módszereket a növényneveléshez. Ebben a cikkben egy olyan egyszerű, de zseniális módszert mutatunk be, amely minden kertészkedő számára hasznos lehet: a magvetést tojástartóban.

Miért a tojástartó?

A papírból készült tojástartók használata, elsősorban a lassabban növekvő palánták számára lehet ideális megoldás. Az egyik legnagyobb előnye, hogy nem szükséges a palántákat külön átültetni, mivel a tojástartó biológiailag lebomlik, így közvetlenül a kertbe ültethető. Ha mégis cserépben szeretnéd nevelni őket, egy egyszerű késsel felvághatod a tojástartót, és a papírral együtt cserépbe ültetheted.

palántázás tojástartó

Hogyan készítsük el a tojástartót?

Lyukasztás: először lyukaszd ki a tojásdoboz alját.

Földfeltöltés: töltsd meg a doboz mélyedéseit földdel, kb. ¾-ig, majd enyhén tömörítsd.

Magvetés: készíts egy kis mélyedést a föld közepén, ebbe helyezd a magokat, majd fedd be őket egy vékony földréteggel.

Öntözés és ápolás: nedvesítsd be a földet, helyezd meleg helyre, és naponta szellőztess. Reggelente óvatosan öntözd meg.

Fontos, hogy felcímkézd vagy jelöld meg a dobozokat, hogy ne felejtsd el, melyikben milyen növényt ültettél.

Mit ültessünk a tojástartóba?

Ez a módszer kiválóan alkalmas paradicsom, paprika, tök, cukkini és különböző fűszernövények, mint a menta vagy a bazsalikom elvetésére.

A tojáshéj is hasznos

Ne dobd ki a tojáshéjat sem! Zúzd össze, és használd fel a kalciumban és ásványi anyagokban gazdag tojáshéjat a talaj termékenyítésére. A tojáshéj természetes rovarirtóként is funkcionál, távol tartva a kártékony állatokat a növényeidtől. A héjba is ültethetsz közvetlenül, így a palántádat héjastul ültetheted ki a kertbe.