Építkezés

Villanykörte feltalálója

Ki találta fel a villanykörtét?

A villanykörte feltalálása hosszú és bonyolult folyamat volt, amely több tudós és feltaláló munkáját igényelte. Azonban a legtöbben Thomas Edison nevét kötik össze a villanykörte feltalálásával. Miért van ez így? Nézzük meg közelebbről!

Az első lépések

Az 1800-as évek elején több tudós és mérnök dolgozott azon, hogy elektromos fényt hozzon létre. Humphry Davy angol kémikus 1802-ben készítette el az első elektromos ívlámpát, amely egy ívkisülés révén fényt bocsátott ki. Bár ez egy fontos lépés volt, az ívlámpák túl erősek és nem praktikusak voltak a mindennapi használatra.

A szénszálas izzólámpa

Sir Joseph Swan brit fizikus és Thomas Edison amerikai feltaláló voltak azok, akik egymástól függetlenül dolgoztak a szénszálas izzólámpa kifejlesztésén az 1870-es években. 1878-ban Swan bemutatta a saját izzólámpáját, amely szénszálat használt izzóként. Edisonnak is hasonló ötletei voltak, és 1879-ben ő is bemutatta a saját változatát. Edison lámpája azonban jobban működött, mert ő olyan vákuumot tudott létrehozni a lámpában, amely hosszabb élettartamot biztosított az izzónak.

Edison sikere

Edison érdemei közé tartozik, hogy nemcsak a villanykörtét fejlesztette tovább, hanem az ehhez kapcsolódó infrastruktúrát is. 1880-ban megalapította az Edison Electric Light Company-t, és elkezdte kiépíteni az elektromos hálózatot New Yorkban, ami lehetővé tette a villanykörték széleskörű elterjedését.

Az igazság a villanykörtéről

Fontos megjegyezni, hogy bár Edison neve a legismertebb a villanykörte kapcsán, nem ő volt az egyetlen, aki hozzájárult a fejlődéséhez. Több tudós és feltaláló is hozzájárult az elektromos világítás kifejlesztéséhez, és Edison sikere inkább a szénszálas izzólámpa tökéletesítésében és az elektromos hálózat kiépítésében rejlik.