Háztartás

A helyes teregetés titka

Tetszik vagy sem, a teregetés is a mosáshoz tartozik. Ezen múlik, hogy hogyan kerülnek a ruhák a szekrénybe, a vasaló alá, és ránk, ezért nem mindegy, hogyan csináljuk.

Néhány tanács, hogy jó illatúak és gyűrődés-mentesek legyenek a textilek, elkerüljük a csipesznyomokat és a színek kifakulását.

Kint is, bent is

Nyáron szerencsés helyzetben vagyunk, választhatunk, hogy szabadtéren, vagy bent teregessünk. Sokakban fel sem merül, hogy ilyenkor ne a kertbe, vagy az erkélyre vigye száradni a ruhát, pedig a beltéri ruhaszárításnak is van előnye. Például az, hogy hűti a lakást.

A párolgó nedvesség ugyanis hőt von el, nem is keveset- egy mosásnyi ruha akár több fokkal is csökkentheti a lakás hőmérsékletét. A szellőztetésre ilyenkor figyelni kell, mert a magasabb páratartalom rontja a hőérzetünket, és lassítja a száradás folyamatát. Érdemes nyáron bent este teregetni: nyitva maradhat az ablak, és jobban alszunk az illatos, hűs szobában.

Annak, akinek por-, vagy pollenallergiája van, bizonyos időszakokban nem is tanácsos szabadtéren teregetnie. A ruha és ágynemű szennyezett anyaga ugyanis állandó irritációt okoz szervezete számára. Allergiásnak sem kell lennünk ahhoz, hogy a szobát válasszuk az erkély helyett, elég egy belvárosi, első emeleti lakás, vagy egy közeli, nagy forgalmú út.

Vasalás helyett

A kertes házzal és ideális erkéllyel rendelkezőknek is érdemes meggondolni, hova teszik a mosott ruhát. A nap persze gyorsan szárít és jó illatúvá varázsolja a textileket, de nem a déli verőfény, ami fakítja a színeket. Így az az ideális, ha a reggeli vagy a délutáni nap éri a kiteregetett ruhát. Erre figyeljünk, ha szárítókötelet telepítünk, vagy a szétnyitható szárítót tesszük ki a kertbe. És a színes darabokat ebben az esetben is érdemes kifordítani.

A nap mellett a széllel gyűlhet meg a bajunk (és az esővel, de ha jönnek a felhők, nyilván nem megyünk a kertbe a ruháskosárral). A csipesz használatát nem ússzuk meg szeles időben, de a kivasalhatatlan csipesznyomok ellen tehetünk. Leginkább azzal, hogy a tiszta ruhát nem középen kettéhajtva, hanem valamelyik végénél csipeszeljük a helyére, amivel a szárító által okozott csíkot is elkerülhetjük.

Így könnyebb lesz vasalni is, ami az ügyes teregetés talán legfontosabb következménye. Ahogy lejárt a mosógép, rögtön vegyük ki a ruhát, szép idő esetén a centrifugát is állítsuk alacsony fordulatra. Ami lógva szárad, kevésbé gyűrődik majd.
Gyapjú pulóver és egyéb nyúlékony dolgok esetén figyeljünk arra, hogy több ponton legyenek alátámasztva, nehogy túlnőjenek viselőjükön. Az ingek és blúzok akkor lesznek a legszebbek, ha vállfán száradnak, ha szerencsénk van, így a vasalást is megúszhatjuk. Akinek van hozzá türelme, a zoknikat teregesse párosával, így a későbbi keresgélést is megelőzheti.

Megéri jól teregetni

A nagyobb anyagokat, az ágyneműt, függönyt, rongyszőnyeget a legjobb a legmelegebb napokon mosni. Teregetni ezeket nehéz a méretük és súlyuk miatt, mivel gyakran kell összehajtogatni őket, fontos, hogy a lehető leggyorsabban száradjanak. Viszont alig van jobb illata bárminek, mint a napon száradt friss ágyneműnek.

A ruhák összegyűjtésénél is érdemes rendes munkát végezni: ne keveredjenek el a zoknik, ne gyűrődjön semmi, ha már idáig figyeltünk. És még egy általános jó tanács: mindenből érdemes jó minőségűt vásárolni, mert a szakadó kötél, rozsdásodó szárító és kettétörő csipesz meg tudja nehezíteni a dolgunkat.