Háztartás

Függönymosás otthon, házilag, egyszerűen!

A függönyök két hasznos funkcióval is rendelkeznek: elrejtik otthonunk meghitt, belső tereit a kíváncsiskodó szempárok elől, s egyben díszítik ablakainkat.

Magunk is sokat tehetünk azért, hogy élettartalmuk meghosszabbodjon! Legyen szó akár színes, akár fehér függönyökről, néhány egyszerű praktika segítségével mindig patyolat tisztává tudjuk varázsolni őket.

A függöny tisztításakor felmerülő gondok

Tavaszi, őszi nagytakarításaink során számos bosszantó problémával találhatjuk szembe magunkat. A függönyök esetében valószínűleg minden háziasszony mérgelődött már azon, hogy a mosás után sem lettek tökéletesen tiszták, a fehérek láthatóan szürkék maradtak. Ha pedig többször próbáljuk egymás után kimosni őket, akkor előbb-utóbb az agyon mosottság látszatát keltik.

Emellett a vasalásuk is igazi rémálom! Legszívesebben el is hagynánk ezt a műveletet!

Van azonban néhány hasznos tipp, amelyek segítségével megkönnyíthetjük a dolgunkat és a végén büszkék lehetünk az elért eredményre! Ami pedig szintén jó hír: a pénztárcánkba sem kell túlságosan mélyen belenyúlnunk!

Függöny mosás előtt betartandó praktikák:

 1. Elő a porszívóval! A szürkeség elkerülése érdekében nem árt a függönyt jó alaposan megtisztítani a rá tapadt portól. Ehhez kiváló segítséget nyújt a porszívó és annak kárpittisztító feje. Ezt a műveletet nem csak mosás előtt, hanem heti rendszerességgel is érdemes elvégezni! Manapság divatosak a műanyag függönyök. Ezek a többi függönnyel ellentétben sokkal jobban képesek a port magukhoz vonzani. A porszívózás után sós vízbe áztatva őket, eredményesebb tisztítást tudunk elérni.
 2. A mosás előtt távolítsuk el a fából készült függönykarikákat. A műanyag karikák, csiptetők és görgők abban az esetben maradhatnak a függönyökön, ha a mosás során mosózsákot is használunk.
 3. Figyeljünk arra, hogy más ruhaneműket soha ne tegyünk bele a gépbe a függönyök mellé!

Néhány tipp a függönymosás előtti áztatáshoz:

 1. Nem csak a műanyag függönyöket, hanem a többit is érdemes mosás előtt sós vízbe áztatni. Ez a fehérítés egyik legjobb hagyományos módja. Figyelni kell azonban az arányokra is! Tíz liter vízhez egy kilogramm só szükséges. Tapasztalt háziasszonyok a mosás előtti éjjel már ázni hagyják a függönyöket.
 2. Egy másik jó tipp az áztatásra: egy dl ecetet öntsünk annyi vízhez, amely ellepi a függönyt.
 3. Szódabikarbóna: Erős elszíneződés esetén ezt is használhatjuk, mert kiváló házi fehérítőszer. Arányait tekintve, tíz liter vízhez kell körülbelül fél kilogramm szódabikarbónát kell adnunk. A szódabikarbóna mindemellett képes a szagokat is elfedni, tehát a cigaretta füstös ruhákat is bátran áztassuk be ebbe a keverékbe!
 4. A citromlé szintén nagyon hasznos társ tud lenni a fehérítésben. Hígíthatjuk is, de a legjobb hatás elérése érdekében áztassuk tömény citromlébe a függönyöket.
 5. Sütőporos vízbe is beáztathatjuk a függönyeinket pár órára. Ez a fehérségen kívül puhább és fehérebb hatást is eredményez.

Amire a függönymosás során érdemes figyelnünk:

 1. Fehér függönyök esetén használjunk kimondottan fehér ruhaneműkhöz készült mosószereket!
 2. A mosógépbe mindig szépen összehajtogatva tegyük be a függönyöket, így a vasalásnál a dolgunkon könnyíthetünk némileg.
 3. Mosózsákban, vagy párnahuzatba helyezzük az összehajtott függönyöket és úgy mossuk. Ezzel is a későbbi vasalást tesszük könnyebbé.
 4. Kímélő programmal szintén elejét vehetjük az anyag erős meggyűrődésének.
 5. Kényes függönyöket bő mosószappanlúgos vízben mossunk csak, ne tegyük őket a mosógépbe! A mosás során csak óvatosan nyomkodjuk őket, semmiképpen se csavargassuk!
 6. Függönyt soha ne mossunk 40 foknál melegebb vízben, mert a meleg hatására a szálai erősen összehúzódhatnak.
 7. Centrifugázni nem érdemes!

Függöny fehérítése

Azok a szerek, melyeket a mosás előtti függöny áztatáshoz használtunk, többségében a mosás alatt is megengedettek. Használhatunk:

 1. szódabikarbónával elkevert mosószert
 2. egy evőkanál trisóval elkevert mosószert
 3. két zacskó sütőporral elkevert mosószert

Meglepő, de hatásos szerek még:

 1. A mosóvízhez a gépbe adagolt egy pohár kóla
 2. protézis tisztító tabletta (2-3 tabletta)

Extra tipp a mosáshoz: Az öblítéskor a vízhez tetszés szerinti mennyiségű illóolajat is öntethetünk (de azért ne többet, mint pár csepp), mellyel illatosabbá tehetjük a függönyeinket.

Egy jól bejáratott házi mosószer receptje: 50 gramm hagyományos, illatmentes szappant oldjunk fel 10 liter forró vízben. Ha feloldódott, keverjünk hozzá 4 evőkanál szalmiákszeszt és 4 evőkanál terpentint.

Minden függönytípushoz ajánljuk!

Mit tegyünk a függönyökkel közvetlenül a mosás után?

 1. Mivel nem centrifugázunk, a nedves függönyt egy olyan helyre tegyük száradni, ahol nem baj, ha szépen lecsöpög. Nyilván a friss levegőn, a napsugarak által történő szárítás a legmegfelelőbb. A napsugaraknak ráadásul fertőtlenítő és fehérítő hatásuk is van egyben.

Figyelem! Színes függönyt ne szárítsunk napon sokáig, mert a nap könnyen kiszívhatja a színét!

 1. Ha mégsem annyira nedves a függöny, akkor a helyére is visszarakhatjuk akár és ott szépen kisimulva fog megszáradni.
 2. Csipeszt lehetőleg ne használjunk, mert nyomot hagyhat maga után az anyagban!

Reméljük, sikerült hasznos tippeket adnunk a következő függöny nagymosáshoz!