Miért kerülhetnek betiltásra a gáztűzhelyek?
A gáztűzhelyek hosszú ideje a háztartások alapvető eszközei közé tartoznak, azonban egyre több kutatás mutat rá, hogy használatuk komoly egészségügyi kockázatokat rejt. A legújabb vizsgálatok szerint a gáztűzhelyek által kibocsátott szennyező anyagok évente több tízezer halálesetért és számos megbetegedésért felelősek Európában.
A Jaume I. Egyetem kutatása szerint a gáztűzhelyekből származó szennyezés évente 40 ezer halálesetet okoz az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. A főzés során keletkező nitrogén-dioxid és egyéb káros anyagok jelentősen rontják a beltéri levegő minőségét, ami különösen a légzőszervi betegségek kialakulásában játszik szerepet.
A kutatók arra is rámutattak, hogy évente 550 ezer új asztmás esetet regisztrálnak, amelyek közül több mint 40 ezer gyermekeket érint. A rossz szellőzés és a hosszú főzési idő tovább fokozza a beltéri légszennyezést, ami súlyos veszélyt jelent az európai lakosságra.
A gáztűzhelyek használata nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági terheket is jelent. A korai halálesetek és a légzőszervi betegségek miatt kiesett évek gazdasági hatása évente 180 milliárd euróra tehető az EU-ban és az Egyesült Királyságban. Ez magában foglalja az orvosi költségeket, a termelékenység csökkenését és a családokra nehezedő anyagi terheket is.
A gáztűzhelyekből származó szennyezés évente 40 ezer halálesetet okoz az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határértékeket számos európai otthonban túllépik, különösen azokban az országokban, ahol gyakori a gáztűzhelyek használata. Az elektromos tűzhelyekre való átállás előmozdítása és a beltéri szennyezés csökkentése különösen fontos lenne az érintett országokban, köztük Magyarországon is.
Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) sürgeti, hogy a döntéshozók vezessenek be szigorúbb szabályozást a gáztűzhelyek kibocsátására, és nyújtsanak pénzügyi támogatást az elektromos eszközökre történő váltáshoz. Nem véletlen, hogy az Egyesült Királyságban a tervek szerint betiltják a gáztűzhelyek telepítését az új házakba.
A gáztűzhelyek által okozott szennyezés nemcsak egészségügyi, hanem komoly gazdasági terheket is jelent. A korai halálesetek, valamint az asztmás és más légúti betegségek miatt kiesett évek gazdasági hatása évente 180 milliárd euróra tehető az EU-ban és az Egyesült Királyságban. Ez magában foglalja az orvosi költségeket, a termelékenység csökkenését és a családokra nehezedő anyagi terheket is.
A rossz szellőzés és a hosszú főzési idő fokozza a beltéri légszennyezést, ami súlyos veszélyt jelent a háztartások számára.
Az otthonok gáztűzhelyekkel történő felszereltsége Európa-szerte eltérő, de az érintett országoknál, köztük az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Lengyelországban, Franciaországban, Romániában és Magyarországon különösen fontos lenne az elektromos főzőlapokra való átállás előmozdítása és a beltéri szennyezés csökkentése. A kutatók és egészségügyi szakemberek szerint az elektromos tűzhelyekre történő átállás életmentő lehet.
Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) sürgeti, hogy a döntéshozók vezessenek be szigorúbb szabályozást a gáztűzhelyek kibocsátására és nyújtsanak pénzügyi támogatást az elektromos eszközökre történő váltáshoz. Nem véletlen, hogy az Egyesült Királyságban a tervek szerint betiltják a gáztűzhelyek telepítését az új házakba.
A gáztűzhelyek által okozott szennyezés nemcsak egészségügyi, hanem komoly gazdasági terheket is jelent. A korai halálesetek, valamint az asztmás és más légúti betegségek miatt kiesett évek gazdasági hatása évente 180 milliárd euróra tehető az EU-ban és az Egyesült Királyságban. Ez magában foglalja az orvosi költségeket, a termelékenység csökkenését és a családokra nehezedő anyagi terheket is.
Az elektromos tűzhelyekre történő átállás nemcsak az egészségügyi terheket csökkentené, hanem életmentő is lehetne.
Az otthonok gáztűzhelyekkel történő felszereltsége Európa-szerte eltérő, de az érintett országoknál, köztük az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Lengyelországban, Franciaországban, Romániában és Magyarországon különösen fontos lenne az elektromos főzőlapokra való átállás előmozdítása és a beltéri szennyezés csökkentése. A kutatók és egészségügyi szakemberek szerint az elektromos tűzhelyekre történő átállás életmentő lehet.
Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) sürgeti, hogy a döntéshozók vezessenek be szigorúbb szabályozást a gáztűzhelyek kibocsát