Háztartás

A kondenzációs kazán optimális fűtővíz hőmérséklete

Ahhoz, hogy a kondenzációs gázkazánunk megfelelőn működjön, fontos, hogy a fűtővíz hőmérséklete is egy bizonyos érték között mozogjon.

Fűtővíz hőmérsékletről

A kondenzációs kazánok optimális fűtővíz hőmérséklete általában 45-55 Celsius fok között van. Ennek a hőmérsékletnek a beállításával lehetővé válik a leghatékonyabb üzemelés, és a legnagyobb energiamegtakarítás. Ha a fűtővíz hőmérséklete alacsonyabb, a kondenzációs kazán nem fog tudni optimálisan működni, és a hatásfoka csökkenni fog. Ha viszont a fűtővíz hőmérséklete túl magas, akkor a kazán által termelt hőenergia nagy része el fog veszni, és a kazán nem fog tudni hatékonyan működni.

Mindig fontos megjegyezni, hogy a kondenzációs kazánok optimális működéséhez szükséges a megfelelő hőmérsékletű fűtővíz beállítása mellett a megfelelő hőcserélők használata is. Ha a hőcserélők nem megfelelőek, akkor a kazán nem fog tudni optimálisan működni, és a hatásfoka csökkenni fog. Emiatt fontos, hogy a kondenzációs kazánokat megfelelő szakemberrel, a gyártó által előírt eljárás szerint üzembe helyezzük, és időszakos karbantartásokat végezzünk rajtuk.