Háztartás

A futócipő tisztítása 8 lépésben

A futást komolyan vevők számára nincs rossz időjárás, ha futni kell, akkor bizony futni kell! A rossz idő beköszöntével azonban egyre gyakrabban van eső, vagy más csapadék, ilyenkor egy kiadós futás után akár tetőtől talpig sárosak lehetünk.

A ruhaneműk könnyen a mosógépbe dobhatóak, míg rólunk a zuhany mossa le a sarat. De mi a teendő a futócipőnkkel, mely gyakran a legdrágább elem a szabadidős tevékenységünkben?

Összegyűjtöttünk 8+1 pontot, mely lépésről-lépésre végigvezet a futócipő tisztításán.

0. lépés: Helyezzük a koszos futócipőt egy műanyag szatyorba!

Ha nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy hazáig futhatunk, akkor érdemes egy műanyag szatyorba helyeznünk a cipőnket. Ezzel megóvhatjuk a kocsinkat attól, hogy következő nap takarításra szoruljon.

1. lépés: Várjuk meg, míg megszárad a sár!

Érdemes megvárni, míg a cipőnkön megszárad a sár, így elkerülhetjük, hogy a piszkot törölgetés során beledörzsöljük a cipő anyagának szálai közé. A száradáshoz a napfény a legjobb, de ha éppen nem süt a nap, akkor egy minden háztartásban megtalálható ventilátor is jól jöhet. Csak állítsuk a ventilátor elé a cipőt az orrával lefelé, így a levegő jól átjárhatja a belsejét!

2. lépés: Ütögessük a cipőket egymáshoz, vagy egy kemény felülethez!

Ha szépen megszáradt a sár, akkor nincs más teendőnk, mint a cipőket egymáshoz, vagy egy kemény tárgyhoz, például a falhoz, vagy a betonhoz ütögetni. Ezzel a megoldással a sár lepattog, így képesek leszünk a megtapadt piszok nagy részének eltávolítására egyetlen könnyű mozzanattal!

3. lépés: Töröljük át a cipőt egy száraz papírtörlővel!

Hogy megszabaduljunk a még futócipőnkön lévő finom, porszerű piszoktól, törölgessük át száraz papírtörlővel! A papírtörlő szárazsága fontos, mivel ha nedves lenne, csak bemasszíroznánk vele a finom koszt a futócipő anyagának szálai közé.

4. lépés: Távolítsuk el a cipőfűzőt és betétet!

A száraz sár eltávolítása után fűzzük ki a cipőt, s távolítsuk el a cipőfűzőt! Amennyiben a cipő kivehető betéttel rendelkezik, akkor a betétet is vegyük ki, az alatta rekedt piszok és nedvesség ugyanis büdössé teheti a cipőt és be is gombásodhat!

A fűző kivétele után a cipő nyelvét ki lehet húzni, így jobban hozzáférhetünk a nehezen megközelíthető helyekhez, ahonnan ismét csak eltávolíthatjuk a koszt.

5. lépés: Sikáljuk le a cipő oldalát és talpát egy puha fogkefével!

Itt az ideje a keményebb munkának, menjünk végig a cipő oldalán és talpán egy puha fogkefével, melyet mindig újra és újra mártsunk bele egy kevés mosogatószert is tartalmazó vízbe! Legyünk aprólékosak és kitartóak, centiről-centire haladva távolítsuk el a koszt a cipőről, az összes apró mélyedésből!

Ha kivehető betéttel készült a futócipőnk, akkor ne felejtsük el a betéteket is megsikálni!

6. lépés: Ha még mindig piszkos a cipő, tegyük be a mosógépbe

Ez az a lépés, amit lehetőleg mindenképpen kerüljünk el, és inkább keféljük le a sarat a cipőnkről, azonban egy nagyon sáros menet után lehet, hogy mégis szükségünk lesz a mosógépre.

A cipőt mosógépben mindig hideg vizes programmal kell mosni, ha lehet, beállítva a kíméletes mosást. Érdemes a futócipővel együtt kimosni néhány törülközőt is, így a cipőt és a mosógépet is megvédhetjük egymástól.

7. lépés: Szárítsuk meg a cipőket!

Ha már tiszta a cipő, nincs más hátra, mint a szárítás! Ez történhet a napon, vagy a lakásban is, de érdemes a cipőket száraz papírtörlővel kitömni, ami felszívhatja a cipőben rekedt nedvességet.

Ne szárítsuk a cipőt a szárítógépben, mert az kárt tehet a cipőben! Ha mindenképpen ragaszkodunk a szárítógéphez, akkor tegyük vissza a talpbetétet, és kössük a cipőt a gép ajtajához, így az nem fog a szárítás közben ide-oda pattogni! Alternatív megoldásként párnahuzatba is csomagolhatjuk a cipőt, s így száríthatjuk!

8. lépés: Szabaduljunk meg a kellemetlen szagoktól is!

Ha már tiszta a cipőnk, akkor ügyeljünk arra, hogy ne is legyen büdös! Még a tiszta cipőben is maradhatnak olyan dolgok, ami miatt büdössé válik.

A szagok eltávolításához szórjunk egy kevés szódabikarbónát a futócipőbe, s hagyjuk pár óráig benne! Az idő elteltével a szag eltűnik, s cipőnk újra a régi fényében tündökölhet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük