Kert-terasz

Akár a teraszon is nevelhetünk citromfát

A citrom az egyik legegészségesebb citrusféle, mivel tele van C-vitaminnal. Nem kell a piacon vásárolnunk a citromot, hiszen citromfát otthon is nevelhetünk. Az otthon nevelt citromfa termései nagyon finomak és egészségesek!

Citromfa ültetés, vásárlás

Amennyiben saját kezűleg szeretnénk elültetni a citromfánkat és mi akarjuk nevelgetni, akkor érdemes valamelyik ismerősünktől egy-két darab citromot kérnünk, amely a saját citromfájáról származik. Ezekből a magokból nagyobb eséllyel lesznek hajtások, mint a piacon vásárolt, sok esetben külföldről származó citromok magjaiból. A citromokból vegyük ki a magokat, majd áztassuk be szoba-hőmérsékletű vízbe 2-3 napra. Ezt követően elültethetjük termőtalajba. Amikor kihajtottak a magocskák, ültessük külön-külön cserepekbe az apró hajtásokat. Érdemes legalább két hajtást meghagynunk, mivel így biztosabb az eredmény.

Ha inkább vásárolni szeretnénk egy citromfát, mert nem szeretnénk bajlódni az ültetéssel és hamarabb szeretnénk saját termesztésű citromot fogyasztani, akkor érdemes legalább 60-70 centiméter nagyságú fácskát választanunk.

Hogyan neveljük a citromfát?

A citromfát tavasszal és nyáron az udvaron, vagy az erkélyen is tarthatjuk. Télen a lakás hűvösebb pontjain érdemes tárolni. Amennyiben fedett erkéllyel rendelkezünk, ott is kialakíthatunk a számára egy kis helyet a téli időszakra. A lényeg, hogy 12-14 foknál ne legyen hűvösebb helyen. A tavasz eljövetelekor fokozatosan kell megszoktatni a kinti, melegebb hőmérséklettel. Az első napokban ne tegyük olyan helyre, ahol órákon át erős napsütés éri. Néhány nap alatt megszokja a kinti hőmérsékletet és a napsütést, ekkor már nem kell árnyékos helyen tartanunk. A száraz és meleg nyári időszakban, esténként öntözzük meg, hogy fejlődhessen és folyamatosan új terméseket hozhasson.

A citromfát ősszel szükséges metszeni. Ez azért fontos, hogy a növekedése egyenletes maradjon és elbírja a citromokat, amelyek rajta teremnek. Átültetni 2-3 évente egyszer kell, minőségi termőtalajba. Az évek folyamán egészen nagyra megnőnek az eleinte aprócska citromfák, ezért az átültetés folyamán érdemes nagyobb cserépbe helyezni, hogy a gyökerének elég helye legyen a fejlődéshez.

A citromfa örökzöld, így egész évben gyönyörködhetünk benne és élvezhetjük a mediterrán hangulatot, ami körüllengi. Az illata is pompás, mivel nem csak a gyümölcsök, de a fa levelei is kellemes citrom illatot árasztanak magukból.