Kert-terasz

Hogyan gondozzuk télen a szobanövényeket?

A tél a szobanövények számára is ártalmas lehet, ha nem gondozzuk őket megfelelően. Egy kis odafigyeléssel viszont könnyedén átvészelhetik a hideg és borongós téli hónapokat!

A fény nagyon fontos

A szobanövények számára nagyon lényeges a fény, főként az érzékenyebb típusúaknak, illetve azoknak amelyek ebben az időszakban virágzanak. Ha lehetőségünk van rá, a növényeinket helyezzük minél közelebb az ablakhoz, hogy érje őket fény, de arra ügyeljünk, hogy ne legyenek a radiátor közvetlen közelében, mert azzal ártunk nekik.

Szükséges-e a tápoldat?

A szobanövények legnagyobb részének nincs szüksége a téli időszakban a tápoldatokra, mivel ebben az időszakban pihennek. Kivételt képeznek azok a növények, amelyek ebben az időszakban virágzanak, mint a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz és az orchideák. Ezeket a növényeket kettő-három hetenként tápoldatos vízzel kell meglocsolni, hogy egészségesek és szépek maradjanak.

Párásítsunk

A szobanövényeknek nem tesz jót a száraz levegő. A fűtési szezon ideje alatt a szobákban szárazabb a levegő, mint az év egyéb időszakaiban, ezért fontos a párásítás. Azokban a helyiségekben, ahol növényeket tartunk, helyezzünk el a radiátoron egy-két párásítót, hogy ne váljon túlságosan szárazzá a levegő. A növények leveleit is érdemes egy-két hetente átpermeteznünk szobahőmérsékletű vízzel. Vigyázzunk, hogy a virágokat ne érje víz, mert ez egyes fajták esetében többet árt, mint használ.

Öntözés

A növényeket természetesen a téli hónapok során is rendszeresen locsolni kell, de ritkábban, mint a nyári nagy melegben. Legyünk óvatosak, ne öntözzük túl a szobanövényeinket. A cserepekben lévő föld mindig legyen enyhén nedves, ne várjuk meg amíg teljesen szárazzá válik. Az egyes növények esetében, mint például pár kaktusz -féle az is elegendő, ha csak hetente egy alkalommal öntözzük meg.

Szellőztetni csak óvatosan

A növényeket az ablakok körül tartjuk, hogy minél több fény érje őket, viszont a szellőztetés folyamán könnyen megfázhatnak és emiatt elpusztulhatnak. Ha kint mínusz fokok vannak, akkor a szellőztetés előtt helyezzük az ablaktól távolabbi helyre a növényeinket, vagy takarjuk le őket valamivel.

Érdemes odafigyelőnek lennünk és akkor a növényeink könnyedén átvészelik a téli időszakot is anélkül, hogy bármi bajuk esne!