Kert-terasz

Télikert a teraszon

A téli hűvös időjárás nem akadály, hogy mediterrán hangulatot varázsoljunk a teraszon, amennyiben az fedett, üvegezett. A télikert nagy divat, ki ne szeretné élvezni a növények szépségét, frissességét a hideg-borongós téli napokon.

A télikert növényzete

Amennyiben a teraszunk már be lett építve, nincs más dolgunk mint berendezni azt. A növényeket érdemes annak függvényében kiválasztanunk, hogy milyen hőmérséklet van a teraszon. Ha van radiátor, akkor a szobanövények is kivihetőek, hiszen a megszokott hőmérsékletben lehetnek.

A kisebb méretű fák is helyet kaphatnak a télikertben. Éveken át gyönyörködhetünk például a fenyőkben, hiszen a növésük elég lassú. Amikor már túl nagyok, kiültethetjük őket a szabadba. A télikertben nevelt fenyőfa karácsonyfának is tökéletes, csak vigyáznunk kell rá, hogy ne sérüljön meg a díszek felaggatásakor. A citromfa is gyönyörűen fejlődik a télikertben és pompás illatú lesz tőle a helyiség!

A kaktuszok jól mutatnak a télikertben. Érdemes kisebb-nagyobb méretűt vásárolni, a különböző fajta kaktuszok még virágokat is hoznak, amelyek még szebbé varázsolják a télikert összképét. Mikulásvirággal, mályvával élénkebbé és színesebbé tehetjük a teraszunkat.

A futónövények, illetve az örökzöldek is jól mutatnak a hangulatos télikertben. Egy szép páfrány a helyiség dísze lehet. Érdemes úgy összeválogatni a növényeket, hogy változatos színekben pompázzanak! A kisebb nagyobb növények élénk színei, virágai különleges hangulatot teremtenek.

A télikert berendezése

Amennyiben a növényeké a főszerep a télikertben, nem érdemes telezsúfolni az bútorokkal. Válasszunk könnyed fa asztalt és székeket, amelyek hozzájárulnak a természetes hangulat megteremtéséhez. Akár fém, kovácsoltvas utánzatú asztal mellett is dönthetünk, amely múltidéző hangulatot teremt. Virágállványokat, virágládákat nyugodtan elhelyezhetünk a télikert több pontján is, hiszen ettől csak még dekoratívabb és hangulatosabb lesz a környezet.

A világítás terén is lehetünk kreatívak! Az asztal mellett egy-két állólámpa nagyon jól mutathat! Dekorációs célból gyertyákat is elhelyezhetünk a télikert egy-egy pontján. A méretes gyertyatartók kitűnnek a növények közül, érdemes ezekből is beszereznünk néhányat.

A mediterrán hangulatú télikert látványa kellemes lesz a hűvös téli napokon! Egy bögre forró teával kiülni a télikertbe és gyönyörködni a növények szépségében és változatosságában, miközben kint havazik, valódi relaxáció!