Háztartás

Büdös a mosógép?

Mindenki szereti a tiszta ruhák friss illatát, tehát nem te vagy az egyetlen, akit zavar a mosógép dohos szaga. Ennek hátterében legtöbbször az elszaporodott baktériumok és penészgombák állnak, melyek a gép belsejének legkevésbé hozzáférhető helyein telepszenek meg.

Szennyvíz szagú mosógép

Lehetséges okok:

Lezáródott vízlevezető: A mosógép elvezető rendszere nem megfelelően működik, így a szennyvíz illata visszajuthat a gépbe.

Baktériumok és penész: A mosógép belső részein, különösen a gumitömítésnél és a dob belsejében, baktériumok és penész telepedhetnek meg, amelyek szagot áraszthatnak.

Maradék mosószer és öblítő: Ha a mosószer és az öblítő maradványai nem öblítenek ki rendesen, ezek is okozhatnak kellemetlen szagot.

Régi víz: A mosógépben maradt állóvíz is okozhat rossz szagot.

Mit tehetek ellene?

Tisztítás: Indíts egy üres mosást magas hőmérsékleten (60-90°C), és használj ecetet vagy speciális mosógép-tisztítót.

Szellőztetés: Mindig hagyjuk a mosógép ajtaját nyitva, hogy a belső részek megszáradjanak mosás után.

Rendszeres karbantartás: Ellenőrizzük a mosógép elvezető rendszerét, és szükség esetén tisztítsuk ki.

Tömítés tisztítása: A gumitömítést is érdemes rendszeresen megtisztítani, mivel ott gyakran telepszik meg a penész.

Dob és adagoló tisztítása: A dob és az adagolórész tisztítása is segíthet. Ezt ecettel vagy mosógép-tisztítóval tehetjük meg.

Vízlágyító használata: Ha a víz kemény, a mosószer nem lesz hatékony, és kellemetlen szagok keletkezhetnek. Ebben az esetben használjunk vízlágyítót.

Ezeknek a lépéseknek segíteniük kell a szag megszüntetésében. Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes szakemberhez fordulni.

Büdös mosógép tisztítása

Amint a mosógép a program végére ért, azonnal vedd ki belőle a ruhákat! A legrosszabb, amit tehetsz, hogy elmész otthonról és a mosás vége után órákkal érsz haza. Ennyi idő alatt a nedves ruhák már könnyedén bebüdösödnek, nemcsak átveszik a mosógép szagát, de kiváló táptalajt adnak a penésznek és a baktériumoknak is.

Forró víz

Fél bögre szódabikarbóna és két bögre ecet keverékét öntsd rá a mosógép dobjára, majd indítsd el azt a programot, amihez a mosógép a legforróbb vizet használja. Várd ki a program végét, majd a feloldódott lerakódásokat egy ruhával töröld ki a gépből. Ezután futtass végig egy hidegvizes programot, ami kiöblíti a maradék koszt is a gépből. A kellemetlen szag azonnal megszűnik. Ecet helyett használhatsz citromlevet is.

Hagyd kiszáradni

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy miután kivették a ruhákat a gépből, automatikusan visszacsukják annak ajtaját. Bár a nyitott fedelű mosógép valóban nem a legszebb látvány, de csak így tudjuk teljesen kiszárítani a gépet. A legjobb, ha sosem zárod le az ajtaját, hagyd, hogy minél többet levegőzzön. A szárazság a gombák és a baktériumok egyik legnagyobb ellensége!

Szedd szét!

A fekete penészfoltok, melyek gyakran felelősek a gépből áradó kellemetlen szagért, sokszor nemcsak a dob környékén, de a mosószer adagolóknál is feltűnnek. Ezeket egy mozdulattal el tudod távolítani és nekikezdhetsz az alapos tisztításnak! Attól függően, hogy mennyit mosol, havonta egyszer érdemes elvégezned ezt a műveletet. Az adagolókat forró vízbe áztasd be, a legjobb, ha ecetet is öntesz a vízbe, ami természetes baktériumölő hatást fejt ki. Egy üvegmosó kefével hozzáférhetsz a legmélyebb részekhez is. Teljes száradás után helyezd vissza az adagolókat a mosógépbe.

Szűrő tisztítása

A szakemberek évi 4-5 alkalommal javasolják a mosógép szűrőjének tisztítását. Ennek az alkatrésznek elsődleges funkciója, hogy összegyűjtse a mosás során levált gombokat, kapcsokat, a zsebben felejtett pénzérmeket és más apróságokat. Ha hosszú idő után először szétszedjük a szűrőt, látni fogjuk, hogy a penész is előszeretettel telepszik meg rajta. Forró vízben, alaposan tisztítsuk meg, majd csavarjuk vissza a helyére. Előtte áramtalanítsuk a mosógépet!

Ha az elővigyázatosság és a házi praktikák ellenére sem tudtál megszabadulni a szagtól, olyan problémával állsz szemben, ami már szakértő segítségét igényli. Egy szerelő pillanatok alatt képes szétszedni a gépet és kezedbe adni azokat az alkatrészeket, melyeket a penész ellepett, de te nem tudtál hozzáférni. Ha súlyos a helyzet, az alkatrészek cseréje is megoldható, ajtógumit típustól függően már néhány ezer forintért beszerezhetsz.

Tisztítás után büdös mosógép?

Ha már kipróbáltad az alapvető tisztítási és szellőztetési lépéseket, de a mosógép még mindig büdös, a következő lépések közül néhányat érdemes lehet megfontolnod:

  • Csövek és tömlők ellenőrzése: Lehet, hogy a csövekben és a tömlőkben maradványok halmozódnak fel. Ezeknek az alkatrészeknek az ellenőrzése és tisztítása segíthet a szag eltávolításában.
  • Vízlágyító használata: A kemény vízben lévő ásványok lerakódhatnak a mosógépben, ami szaghoz vezethet. A vízlágyító használata segíthet ebben az esetben.
  • Leeresztő szivattyú ellenőrzése: A leeresztő szivattyúban idegen tárgyak vagy szennyeződések kerülhetnek, amelyek szagot okozhatnak. Gondoskodj annak ellenőrzéséről és tisztításáról.
  • Szárazra törölje a mosógépet: Miután befejezted a mosást, töröld szárazra a dob belső falát és az ajtó tömítését.
  • Penészellenes termékek: Ha penész a fő ok, használhatod a kereskedelmi forgalomban kapható penészellenes termékeket a mosógép tisztításához.
  • Szakember hívása: Ha továbbra is problémát tapasztalsz, érdemes lehet egy szakemberhez fordulni, aki átvizsgálja a mosógépet és javaslatot tesz a szag megszüntetésére.
  • Régi mosógép: Ha a mosógép nagyon régi, és a fent említett módszerek közül egyik sem segít, akkor lehet, hogy ideje új mosógépet vásárolni.
  • Mosási szokások áttekintése: Bizonyosodj meg róla, hogy nem hagyod a nedves ruhákat túl hosszú ideig a mosógépben a mosás befejezése után, mert ez hozzájárulhat a penész kialakulásához.
  • Más háztartási gépek ellenőrzése: Ha a mosógép a konyhában vagy más nedves helyiségben található, lehet, hogy a szag más forrásból származik. Ellenőrizd a környező készülékeket és területeket is.