Büdös a mosógép? Így szüntesd meg a kellemetlen szagot

Mindenki szereti a tiszta ruhák friss illatát, tehát nem te vagy az egyetlen, akit zavar a mosógép dohos szaga. Ennek hátterében legtöbbször az elszaporodott baktériumok és penészgombák állnak, melyek a gép belsejének legkevésbé hozzáférhető helyein telepszenek meg.

Képesek jóval nagyobb problémát is okozni a kellemetlen szagoknál. A penész az egészségre is károsan hat, elősegítheti az asztma és különböző fertőzések kialakulását. Sokszor pedig a törölközők és a ruhák bánják, ha nem teszünk a kórokozók ellen.

Ne halogasd a szárítást!

Amint a mosógép a program végére ért, azonnal vedd ki belőle a ruhákat! A legrosszabb, amit tehetsz, hogy elmész otthonról és a mosás vége után órákkal érsz haza. Ennyi idő alatt a nedves ruhák már könnyedén bebüdösödnek, nemcsak átveszik a mosógép szagát, de kiváló táptalajt adnak a penésznek és a baktériumoknak is.

Forró víz

Fél bögre szódabikarbóna és két bögre ecet keverékét öntsd rá a mosógép dobjára, majd indítsd el azt a programot, amihez a mosógép a legforróbb vizet használja. Várd ki a program végét, majd a feloldódott lerakódásokat egy ruhával töröld ki a gépből. Ezután futtass végig egy hidegvizes programot, ami kiöblíti a maradék koszt is a gépből. A kellemetlen szag azonnal megszűnik. Ecet helyett használhatsz citromlevet is.

Hagyd kiszáradni

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy miután kivették a ruhákat a gépből, automatikusan visszacsukják annak ajtaját. Bár a nyitott fedelű mosógép valóban nem a legszebb látvány, de csak így tudjuk teljesen kiszárítani a gépet. A legjobb, ha sosem zárod le az ajtaját, hagyd, hogy minél többet levegőzzön. A szárazság a gombák és a baktériumok egyik legnagyobb ellensége!

Szedd szét!

A fekete penészfoltok, melyek gyakran felelősek a gépből áradó kellemetlen szagért, sokszor nemcsak a dob környékén, de a mosószer adagolóknál is feltűnnek. Ezeket egy mozdulattal el tudod távolítani és nekikezdhetsz az alapos tisztításnak! Attól függően, hogy mennyit mosol, havonta egyszer érdemes elvégezned ezt a műveletet. Az adagolókat forró vízbe áztasd be, a legjobb, ha ecetet is öntesz a vízbe, ami természetes baktériumölő hatást fejt ki. Egy üvegmosó kefével hozzáférhetsz a legmélyebb részekhez is. Teljes száradás után helyezd vissza az adagolókat a mosógépbe.

Szűrő tisztítása

A szakemberek évi 4-5 alkalommal javasolják a mosógép szűrőjének tisztítását. Ennek az alkatrésznek elsődleges funkciója, hogy összegyűjtse a mosás során levált gombokat, kapcsokat, a zsebben felejtett pénzérmeket és más apróságokat. Ha hosszú idő után először szétszedjük a szűrőt, látni fogjuk, hogy a penész is előszeretettel telepszik meg rajta. Forró vízben, alaposan tisztítsuk meg, majd csavarjuk vissza a helyére. Előtte áramtalanítsuk a mosógépet!

Ha az elővigyázatosság és a házi praktikák ellenére sem tudtál megszabadulni a szagtól, olyan problémával állsz szemben, ami már szakértő segítségét igényli. Egy szerelő pillanatok alatt képes szétszedni a gépet és kezedbe adni azokat az alkatrészeket, melyeket a penész ellepett, de te nem tudtál hozzáférni. Ha súlyos a helyzet, az alkatrészek cseréje is megoldható, ajtógumit típustól függően már néhány ezer forintért beszerezhetsz.