Háztartás

Mosás régen és ma

A mosás nem volt mindig olyan egyszerű mint napjainkban. Ma már csak berakjuk a foltos ruhákat az automata mosógépbe, amely pillanatok alatt tisztává varázsolja a ruhákat, ezt követően pedig mehetnek a szárítógépbe és már viselhetjük is őket.

Hogyan mostak ha nem volt mosógép?

Régebben ha tiszta ruhát akartak viselni az emberek akkor kénytelenek voltak kézzel mosni. Ez fáradtságos feladat volt, főként a nagyobb textíliák esetében, mint az ágyneműk, a terítők és kabátok. Ráadásul ekkor még nem voltak hatékony mosószerek, folttisztítók és fehérítők így sok esetben házi szappannal varázsolták foltmentessé a szennyezett ruhákat.

Arra már rég rájöttek az emberek, hogy a foltok nagy része tiszta vízzel is kiszedhető a ruhákból, de ehhez elengedhetetlen a víz fokozott áramlása. Ezért vízfolyásokban mosták a ruhákat, amelyeket ütögettek, nyomkodtak, hogy fokozzák a hatékonyságot.

Mosógép történelem

Az első mosógép megjelenésének időpontja nem tisztázott, eltérő információk találhatóak róla. Egyesek szerint már az 1691-es évben megjelent Angliában egy kezdetleges mosógép, amely nem volt a legalkalmasabb háztartási célokra, így nem is terjedt el.

Az viszont tény, hogy a XIX. század második felében már voltak kezdetleges mosógépek, amelyek hatékonysága meg sem közelítette a korszerű automata mosógépekét, de mégis nagy segítséget jelentett a lakosoknak.

A mosógépek csak az ipari forradalmat követően váltak közkedvelt háztartási eszközökké, a XX. század közepétől lettek nagyon népszerűek.

Első mosógépek

A kezdetekben a keverő-forgótárcsás mosógépek jelentek meg, amelyek villanymotorral működtek, így már nem kellett a patakban mosni a ruhákat. Ezek az eszközök gyakorlatilag kavarták a vizet, így a foltok eltűntek a ruhákból a vízáramlásának köszönhetően.

Voltak kísérleti darabok, hiszen a szakemberek folyton arra törekedtek, hogy egyszerűen használható eszközöket állítsanak elő, amelyek megkönnyítik a társadalom életét.

A későbbiekben megjelentek a forgódobos mosógépek, ezek használatával már sokkal egyszerűbben lehetett tisztítani a ruhákat. Időközben pedig a centrifugák is népszerűvé váltak, így a ruhák kicsavarásához már nem kellett nagy fizikai erő és gyorsabban is száradtak.

Az elmúlt évtizedek folyamán újabbnál újabb mosógépek jelentek meg. Ennek köszönhetően jöhettek létre a ma már egyszerűen működtethető automata mosógépek.

Mosószerek, folteltávolítás

A mosószerek fejlődése is legalább ilyen látványos volt, hiszen eleinte házilag előállított szappannal mostak. A mosószerek kifejlesztése folyamán rájöttek, hogy akkor érhető el nagy hatékonyság ha a vegyszer lúgos.

A későbbiekben zsír, fehérje és keményítőbontó enzimeket is hozzáadtak a mosószerekhez, így azok egyre jobban tisztították a piszkos ruhákat.

A mai mosószerekben már vízlágyítók, tenzidek, optikai fehérítők is találhatóak. A hatékonyságuk így kiváló, de erősen szennyezik a környezetet, ezért sokan visszatérnek a háziszappanhoz és más organikus mosószereket választanak, amelyek kevésbé károsak.

A mai rohanó, fogyasztói társadalomban már elképzelhetetlen lenne az élet mosógép nélkül.